REKLAMI GEÇ

Kapısına kilit vurulan cami tek başına ayakta kaldı

Kapısına kilit vurulan cami tek başına ayakta kaldı

Babadağ’da heyelan nedeniyle 2014 yılında Gündoğdu Mahallesi boşaltıldı. 420 konut ile çoğunluğu tekstil atölyesi olan 120 iş yeri yıkıldı. Tarihi mahalle, rekreasyon alanı ilan edildi. Kocaman mahalle tarih olurken, Bababadağ’a Valide Sultan’ın talimatıyla yaptırılan Kırca Taşı Camisi, kapısına kilit vurulmasına rağmen yıkılmadı. Babadağ Belediye Başkanı Salim Demirezen, 177 yıllık caminin korunarak, gelecek nesillere kültür mirası olarak bırakılacağını söyledi.

Ferah Işık / DENİZLİHABER / 23 Mart 2017 Perşembe, 10:48

 

Osmanlı padişahlarından Sultan III.Selim’in annesi Mihrişah Valide Sultan’ın talimatıyla, Aydın ve Tavas bölgesindeki arazi gelirlerinden sağlanan kaynakla Babadağ’a 177 yıl önce yaptırılan Kırca Taşı Camisi, tamamen yıkılan Gündoğdu Mahallesi’nde tek başına kaldı.

Gündoğdu mahallesi, heyelan nedeniyle her yıl 4-5 santimetre kayıyordu. Bakanlar Kurulu kararıyla afet bölgesi ilan edilen mahalle, 2014 yılında tamamen taşındı. Denizli Büyükşehir Belediyesi, bölgede 1/binlik imar değişikliği yaptı. Gündoğdu mahallesi konut alanından çıkarıldı, rekreasyon alanı ilan edildi. Yakında yeşillendirme ve rekreasyon çalışmaları da başlayacak.

KIRCA TAŞI CAMİSİ YIKILMADI
Gündoğdu mahallesinde hiçbir konut ve iş yerinin kalıntısı bile kalmazken, bir tek yapı hala ayakta. Osmanlı padişahlarından Sultan III. Selim’in annesi Mihrişah Valide Sultan’ın talimatıyla, Aydın ve Tavas bölgesindeki arazi gelirlerinden sağlanan kaynakla Babadağ’a yaptırılan Kırca Taşı Camisi, Gündoğdu mahallesi yıkılınca öksüz kaldı.

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararıyla koruma altında olan camiye 4 yıl önce kilit vurulduğunu söyleyen Belediye Başkanı Salim Demirezen, “Heyelan bölgesinde yer alan cami yıkılmayacak. Biz camiyi gelecek nesillere tarih ve kültürel miras olarak bırakacağız” diye konuştu.

Kırca Taşı Camisi, ibadete açık değil, ancak Babadağ’ı ziyaret edenlerin uğrak yerlerinden. Çok sayıda fotoğrafçı, tarihi camiyi fotoğraflamadan geçmiyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı