REKLAMI GEÇ

Boğaziçi ve Tekke camileri Vakıflar’a devredildi

Boğaziçi ve Tekke camileri Vakıflar’a devredildi

Baklan Belediyesi, 243 yıl önce ibadete açılan Bozaiçi Camisi ile 192 yıllık Tekke Camisi’ni Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devretti. Devir işlemleri tamamlandı ve Boğaziçi Camisi’nin restorasyonu için Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan proje onayı bekleniyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Ağustos 2015 Cuma, 16:34

Baklan Belediye Başkanı Yusuf Gülsever, Osmanlı döneminde yaptırılan Boğaziçi Camisi ile ilçe merkezindeki Tekke Camisi’nin mimari özellikleri bakımından korunması gereken eserler arasında yer aldığını anımsatarak, ibadethanelerin restorasyon ve daha iyi bakımlarını belediye imkanlarıyla yaptırmanın güç olduğunu, bu nedenle Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devir almaları teklifinde bulunduklarını söyledi.

Bu teklife olumlu cevap verilmesiyle Baklan Belediye Meclisi’nde devir kararı aldıklarını, ayrıca Boğaziçi Camisi’nde yüzde 50 hakka sahip olan cami derneğinin de aynı kararı aldığını kaydeden Gülsever, “Genel müdürlük, Vakıflar Bölge Müdürlüğüne işlemleri yürütmek üzere yetki verdi. Geçtiğimiz günlerde de tapu devri gerçekleşti” dedi.

RESTORASYON PROJESİ ONAYDA
Duvar ve ahşap süslemeleriyle bilinen Boğaziçi Camisi’nin restore edileceğini belirten Gülsever, “Bu camimizle ilgili mimar Ahmet Yoldaş tarafından hazırlanan proje Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunuldu. Sayın Valimiz de bu konuyu yakından takip ediyor. Projenin onayından sonra restorasyona başlanacak” dedi.

bogazici-camisi-ic

BOĞAZİÇİ CAMİSİ
Baklan’ın Boğaziçi Mahallesi’nde bulunan ve yerleşim yeriyle aynı ismi taşıyan cami, duvarları tablolarla süslü bir müzeden farksız. Duvarında yer alan tarihe göre 1772 yılında yaptırılan ibadethanenin tavan, kemer, sütun, kapı ve minberindeki süslemeler de göz kamaştırıyor.

bogazici-camisi-ic-2

TEKKE CAMİSİ
Baklan’ın Hüsamettin Dede Mahallesi’ndeki Tekke Camisi, onarım adı altında yapılan müdahaleler ile orijinalliğinden çok şey yitirse de mihrabındaki kartal başı, nişe stilize edilen ay ve yaklaşık 200 yıldır camiyi ayakta tutan ardıç sütunlarla geçmişin izlerini taşıyor. Hüsamettin Dede’nin Türbesi’nin de bulunduğu mezarlığın yanındaki caminin yapılışı giriş kapısı üzerindeki tarihe göre 1823.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı