REKLAMI GEÇ

Bekilli’nin kaderi Ada Çayı ile değişecek

Bekilli’nin kaderi Ada Çayı ile değişecek

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Bekilli İlçesinde “Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” kapsamında organik adaçayı yetiştiriciliği yaygınlaştırıyor. Kilosu 5 TL olan adaçayı ekimi ilçede yaygınlaşıyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Mayıs 2015 Cumartesi, 14:17

2013 yılında Bekilli’de uygulamaya konulan “Organik Adaçayı Yetiştiriciliği” projesi çerçevesinde 104 bin adaçayı fidesi dikimi yaptırılarak 13 dekar alanda çalışmalara başlanmıştı. Toprak ve iklim şartlarına iyi uyum sağladığı gözlenen adaçayı 2014 yılında 125 fide dağıtımı yapılarak toplam dikili alan 38 dekara ulaştı. Proje çerçevesinde çiftçilere 8 bin 50 kg elementer kükürt, 67 ton hayvan gübresi dağıtıldı.2015 yılında da açık köklü olarak çiftçilere 50 bin fide dağıtılarak dikimi yapıldı. 18 dekar yeni dikim ile birlikte adaçayı üretim alanı 56 dekara çıkarıldı.

Özel bir firma ile çalışılarak projeyi yürüten Bükrüce Mahallesinde 6 çiftçi, Sırıklı Mahallesinde ise 1 çiftçi organik adaçayı yetiştiriciliği sertifikalarını aldı.
Bükrüce mahallesinde üretilen adaçayı bitkisinin çiftçiler açısından alternatif bir ürün olduğunu belirten Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu, “İklim ve toprak şartlarına adapte olması, iyi gelir getirmesi ve Pazar sorununun bulunmaması, yetiştiricilik maliyetlerinin düşük olması gibi nedenlerden dolayı üreticilerimizin adaçayına talebini arttırmıştır. Bu çerçevede İl Müdürlüğümüzce 150 dekar adaçayı, 30 dekar lavanta projesi hazırlanarak takibi yapılmaktadır. Projeye dâhil olan üreticilerden Ziraat Odası Başkanı Fahrettin Dede projeden memnuniyetini dile getirerek “susuz tarım şartlarına sahip bölgede çiftçilerin önünü açan projelere imza atan İl ve İlçe Müdürlüğü yetkililerimize çiftçilerimiz adına çok teşekkür ediyorum” dedi.

DEKAR BAŞINA 100 TL DESTEK
Tıbbi ve aromatik bitkilerde dekar başına 100 TL destek verildiğini kaydeden Kutlu, ”Yurdumuzda 86 çeşidi bulunan Adaçayı eskiden beri çok kullanılan kıymetli bir drog’tur. Bugün de karminatif, yatıştırıcı, midevi, diüretik, ter kesici, ağrı giderici, balgam söktürücü ve dezenfektan etkilerinden dolayı kullanılmaktadır. Gıda, ilaç ve kozmetik alnında dünyada ve ülkemizde sentetik bazlı ürünler yerine bitkisel kaynaklı doğal ürünlerin kullanılmasına olan ilgi son yıllarda büyük oranda artış göstermektedir. Denizli çiftçisinin kekikten sonra adaçayında da pazar payının ve gelirinin arttırılmasına çalışılmaktadır” diye konuştu

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı