REKLAMI GEÇ

Beyağaç’ın ormanları UNESCO’ya aday

Beyağaç’ın ormanları UNESCO’ya aday

Beyağaç’ta büyük ilgi gören ve yaşları 1.000 ila 1.300 arasında değiştiği iddia edilen anıt kızılçam ormanları için UNESCO’ya ‘Dünya mirası listesine’ alınması için başvurulacak. Bunun için PAÜ önce inceleme yapacak, rapor hazırlayacak.

Hüseyin Özgenç / DENİZLİHABER / 3 Ağustos 2014 Pazar, 10:33

Beyağaç ile Köyceğiz arasındaki Sandıras dağı eteklerinde bulunan ve yaşları 1.300’ü bulduğu belirtilen anıt kızılçam ormanlarının UNESCO’nun (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) Dünya Mirası Listesi’ne alınması için harekete geçildi.

KURUMLAR ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin, ilçe gezisi sırasında buzul çağı göllerinden Kartal gölü ile binlerce yıldır ayakta durduğu belirtilen ağaçların UNESCO listesine girmesi için çalışma başlatıldığını açıklamasının üzerinde Denizli Valiliği ve Pamukkale Üniversitesi de harekete geçti.

GENİŞ ARAŞTIRMA

Bölge için çok önemli olan anıt ağaçların araştırmasını Pamukkale Üniversitesi üstlenecek, UNESCO başvuru sürecini de Beyağaç Belediyesi, Denizli Büyükşehir Belediyesi ve Denizli Valiliği birlikte yürütecek. Üniversite, hazırlayacağı raporu kapsamlı tutacak, tarihten toprak yapısına ve ağaçlarla gölün biyolojik özelliklerine kadar geniş bir çerçevede araştırma yapacak.

SEMPOZYUMDA AÇIKLANACAK

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüseyin Bağcı, bu kapsamda gelecek yıl bir Beyağaç sempozyumu düzenlemeyi planladıklarını söylerken, “UNESCO’ya başvurmadan önce araştırmamızı ve raporlarımızı hazırlamalıyız. Yaptığımız çalışmaları 2015’teki Beyağaç sempozyumunda paylaşıp, girişimlere başlayabiliriz” dedi.

DÜNYAYA DUYURULACAK

Akademisyenlerine Beyağaç için inceleme talimatını verdiğini belirten Prof.Dr. Bağcı, “Akademisyenlerimiz, anıt ağaçların anatomisi, yaşı, mineral yapısı, su alım şekli, çevresel faktörleraraştırılmalı. Bu ağaçların gerçek yaşını ve neden bu kadar uzun yaşadıklarını bilimsel bir rapor haline getirmemiz ve tescillememiz gerekiyor. Çünkü UNESCO bizden bunu isteyecek. Biz de bu hazırlığı yapacak ve planladığımız sempozyumla tüm dünyaya duyuracağız” dedi.

‘ÖNEMLİ GELİŞME’

Denizli Valisi Abdülkadir Demir ise Beyağaç’ın dağa sever turistler için eşsiz bir yer olduğunu söylerken, “Anıt kızılçam ormanları belki de dünyada sayılıdır. Hem buzul çağından kalma Kartal Gölü’nü hem de anıt çam ormanlarını UNESCO listesine aldırabilirsek hem Beyağaç, hem Denizli, hem de ülkemiz için çok önemli bir gelişme olur. Bu bağlamda çalışacağız” diye konuştu.

Yorumlar

ibrahim   -  Bağlantı 4 Ağustos 2014, 11:12

iki tanede Çal Ortaköy de var İlgililere

zeki Akakça   -  Bağlantı 3 Ağustos 2014, 15:46

İyimser olmak isteyenlerdenim bu konuda. Umarım yıllardır söylenenler gerçek olur. Göl korunur, ağaçlar korunur ve hak ettiği değeri alır. Doğa ve çevreye dolayısyla da gelecek nesillere emanet teslim edilir. Beyağaçtaki Kartal gölü ve KARAÇAM ORMANLARI nın korunması adına sarfettiğim çabalardan ötürü bazı çevrelerce “hain” ilan edilen biri olrak habere en çok sevinen benim. Emeği geçenlere ve geçecek olanlara şimdiden teşekkür ediyorum.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı