REKLAMI GEÇ

Beyağaç’ta katranın belgeseli çekiliyor

Beyağaç’ta katranın belgeseli çekiliyor

Beyağaç’ta geleneksel yöntemle reçineli ağaçların kaynatılıp damıtılmasıyla elde edilen katran, belgesel oluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca desteklenen proje kapsamında, kentte doğa çalışmaları yapan bir ekip, katran belgeseline başladı. Çekimleri tamamlanan, montajı yapılan belgeselin eylül ayı sonuna kadar tamamlanacağı açıklandı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Temmuz 2014 Cumartesi, 11:20

Osman Nuri BOYACI/DENİZLİ, (DHA)
Ormanlık alanların en yoğun olduğu ilçelerden Beyağaç’ta, sayısı 6’ya kadar düşen işletmede, geleneksel yöntemle reçineli ağaçların kaynatılıp damıtılmasıyla elde edilen katran için harekete geçildi.

ic-1

Karaçam, kızılçam, ardıç, sedir gibi reçineli ağaçların çıralı gövdelerinin kazanlarda kaynatılarak öz suyunun çıkarılmasının ardından damıtılarak elde edilen katranın gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Yapımcı Kamil Renklidere ve Doğa Fotoğrafçısı Zeki Akakça, proje hazırladı.

ic-3

Kültür ve Turizm Bakanlığı projeye destek verme kararı alınca Valilik ve Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin de katkılarıyla Beyağaç’ta, ‘Ağacın Kanı Katran’ belgeselinin çekimleri başladı. Yapımcılığını ve yönetmenliğini Kamil Renklidere, metin yazarlığını Zeki Akakça, görüntü yönetmenliğini Engin Saygılı, kameramanlığı Barış Uludağ’ın yaptığı ekip, Beyağaç’ta bir hafta süreyle çekimler yaptı. Anıt ormanlar, Kartal Gölü ve bölgede geleneksel yöntemlerle katran üretimi yapan tesislerde yapılan çekimler sona erdi.

Belgeselin yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenen Kamil Renklidere, 30 dakikalık belgeselin kurgu, montaj ve seslendirme çalışmalarına başladıklarını, eylül ayı sonuna kadar belgeselin tamamlanacağını söyledi.

ic-2
Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel katran üretiminin gelenek kuşakları taşınması için projeyi hazırladıklarını söyleyen Renklidere, “Projeyi hem geleneksel bir üretim biçiminin kayıt altına alınması, hem yok olmakta olan bir kültürün gelecek kuşaklara taşınması amacıyla hazırladığımız projeye Kültür ve Turizm Bakanlığı destek verdi. Ekiple beraber çekimlerimizi yaptık. Denizli’nin kültürel değerleri arasına yeni bir renk katacak olan bu çalışma aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ulusal ve uluslararası alanda da gösterilerek Denizli’nin tanıtımında da önemli bir görevi yerine getirecek. Belgeseli teknik çalışmalarıyla eylül ayına kadar tamamlayacağız” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı