REKLAMI GEÇ

2 bin yıllık portreler

2 bin yıllık portreler

Denizli’deki önemli turizm merkezlerinden biri olma yolunda çalışmaların devam ettiği Tripolis Antik Kenti’nde kazılar dört ayrı noktada hızla devam ediyor. Son kazılarda figürlü kompozisyondan oluşan fresk ile 1.63 metre yüksekliğindeki mermerden erkek heykeli toprak altından gün yüzüne çıkarıldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Temmuz 2014 Çarşamba, 12:27

Buldan İlçesi Yenicekent Mahallesi sınırlarında yer alan ve 2012 yılından buyana çalışmaların kesintisiz olarak devam ettiği Tripolis Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarını yerinde inceleyen Vali Abdülkadir Demir, beraberinde Buldan Kaymakamı Hacı Uzkuç ile kazı heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahadır Duman’ı ve ekibini ziyaret ederek çalışmalarda gelinen son durum hakkında bilgi aldı.

ic-3

Çalışmalar hakkında Vali Abdülkadir Demir’e bilgi veren Kazı Başkanı Bahadır Duman, bu yıl ki kazı ve restorasyon takviminin 9 Haziran 2014 tarihinde başladığını, çalışmalarda 8 arkeolog, 1 restoratör, 1 vinç operatörü, 1 aşçı, 25 işçi ve 4 farklı üniversiteden 12 arkeoloji bölümü öğrencisinin katılımıyla antik kent içerisinde 4 farklı alanda çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti. Duman, kazı çalışmaların Kemerli Yapı’nın kuzeyinde bulunan Tonozlu Yapı, Sarnıç-1 ve Sarnıç-2 ile kentin ana caddelerinden olan Hierapolis Caddesi’nin kuzey devamı olan Ara Sokak 2’de devam etmekte olduğunu ifade etti.

ic-2

5.65×12 metre iç ölçülerinde ve doğu-batı yönlü uzanan Tonozlu Yapı içerisinde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında doğu duvarı üzerinde figürlü kompozisyondan oluşan ‘Fresk’in açığa çıkarıldığını kaydeden Duman, Fresk üzerinde 2 pano ve panolar içerisinde de çok renkli yapılmış 4 portre bulunduğunu söyledi. Fresk’lerden yola çıkılarak bu yapının mezar odası olabileceği düşünüldüğünü ifade eden Bahadır Duman, Kemerli Yapı’nın kuzey bitişiğindeki Sarnıç-1 ile Sarnıç-2’de ki çalışmalarda doğu, batı ve güney duvarlarının kısmen açığa çıkarıldığını, kazı çalışmalarının halen devam ettiğini belirtti.

ic-1

Son olarak Ara Sokak 2’deki çalışmalar hakkında bilgi veren Kazı Başkanı Duman; Erken Bizans sur duvarı üzerindeki kapıdan kuzeye doğru 20. ve 25. metreler arasında çalışıldığını ve zemin seviyesine inildiğini, çalışmalarda Ara Sokak 2’nin doğu portiğine ait 4 metre yüksekliğinde 2 sütun ve başlıkları cadde üzerine yıkılmış haliyle gün yüzüne çıkarıldığını söyledi. Sütunların yanı sıra cadde kenarında yükselen 1.40 metre yüksekliğinde mermer bir paye ve başlığı da açığa çıkarıldığı bilgisini veren Kazı Başkanı Bahadır Duman, belgeleme çalışmaları tamamlanan eserlerin orijinaline uygun olarak yerlerine konulduğunu ifade etti. En önemli eserlerden birinin sütunların arasından çıkarılan 1 metre 63 cm. yüksekliğindeki mermerden erkek heykelinin olduğunu belirten Duman, bel kısmından kırılmış olan heykelin baş kısmının günümüze kadar korunamadığını ve belgeleme çalışmalarının tamamlanmasıyla eserin kazı evi deposuna taşındığını söyleyerek, çalışmalarda başka bir heykel gövdesine ait heykel başının bulunmuş olmasının caddenin belli aralıklarla heykellerle süslü olabileceğini gösterdiğini ifade etti.

ic-4

Çalışmaları yerinde izleyen ve kazı çalışmalarında çıkarılan eserleri inceleyen Vali Abdülkadir Demir ise, Tripolis Antik Kenti’ne her gelişinde çalışmalarda ciddi ilerlemelere şahit olduğunu söyledi. Çıkarılan eserlerin eşsiz güzellik ve değerde olduğunu vurgulayan Vali Demir, Denizli turizminin Tripolis Antik Kenti ile çok önemli bir Antik Kent ve turizm merkezi kazandığını söyledi. Çalışmalar için ödenek sorunun olmadığını da hatırlatan Vali Demir, Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahadır Duman’ı çalışmalarından dolayı tebrik ederek emeği geçen kazı çalışanlarına teşekkür etti.

Yorumlar

http://www.hacvumre.com/   -  Bağlantı 15 Kasım 2014, 12:02

yurdumun heryerinden tarih akıyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı