REKLAMI GEÇ

50 YIL SONRA YENİDEN İPEKBÖCEKÇİLİĞİNE BAŞLADI

50 YIL SONRA YENİDEN İPEKBÖCEKÇİLİĞİNE BAŞLADI

Buldan’da 50 yıldan beri yapılmayan ipek böcekçiliğini Adnan Menderes Kaval adlı girişimci, kızı Meliha’nın da desteği ile yeniden üretimine başladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Temmuz 2015 Cumartesi, 13:51

Buldan’da yıllardan beri yapılamayan ipek böcekçiliğini Menderes Tekstil İnşaat Bakım Şefi Adnan Menderes Kaval yeniden başlattı. 40-50 yıl öncesine kadar ilçede üretimi yapılan İpek böcekçiliği  daha sonraları unutulduğunu belirten Adnan Menderes Kaval “Televizyonda belgeselden izledikten sonra kızım Meliha, oğlum Kaan ve eşim Ayşen ile birlikte yapmaya karar verdik. Tohumlarını Koza Birlik’ten temin ettim. Nisan ve Mayıs ayları ipek böcekçiliği yapmak için en uygun aylardır. Bana iki kutu böcek tohumu gönderdiler. 12 gün kuluçka dönemi oldu. Daha sonra yaklaşık 30 gün boyunca dut yaprağı ile besledikten sonra 4 günlük koza örme süreci ve daha sonra kozanın bekleme süreci var. Tamamen kendi imkânlarımla yaptığım üretim çok iyi gerçekleşti” dedi.

“BULDAN’IN İKLİMİ ÇOK UYGUN”
Buldan ikliminin ipek böcekçiliği için çok uygun olduğunu  söyleyen  Kaval, “Benim felsefem, dene yenilirsen bir daha dene”dir. O nedenle denemek istedim. Ayrıca bu işten para kazanmakta mümkün. Dar gelirli aileler için çok iyi bir kazanç kapısı olabilir. Yaptığım araştırmalara göre Denizli’de bir tek ben yapıyorum. Ülkemizde üretilen kozanın % 42 si Diyarbakır kırsalında gerçekleşiyor. Ben 40-50 yıldır yapılamayan bir geleneğimizi tekrar yaşatmak istedim. Buldan’da dut ağacı bol olduğu için sıkıntı yaşamadım. Bir kutu böcek için 450-500 kilo dut yaprağına ihtiyaç bulunuyor. Buldan’ın tekstil ihtiyacı için gerekli olan ipek üretimini tamamen doğal olarak ipek böcekçiliğinden yapabiliriz diye düşünüyorum. Benim ipek böceği yetiştirmek isteyen herkese bilgi verebilirim. Tek amacım Buldan’da bu işin yapılabileceğini göstermek”  dedi.

denizli-buldan-ipek-bocegi-ic

BAŞKAN GÜLBAY ZİYARET ETTİ
Buldan  Belediye Başkanı Mustafa Gülbay,  Mustafa Menderes Kaval’ı ziyaret ederek upek böcekçiliğin yapıldığı alanı gezdi. Başkan Gülbay “Dokumanın başkenti olan Buldan için önemli bir çalışma. Ben Buldan’da bu tür konularda girişimlerde bulunulması gerektiğini her zaman ifade ediyorum. Özellikle kırsal alanlarda ve eski bahçeli evlerimizde dar gelirli vatandaşlarımızın hem vakit geçirmeleri hem de para kazanmaları için ipek böcekçiliği yetiştiriciliği yapmalarını öneriyorum. Bu konuda Belediyemiz olarak her türlü desteği vermeye hazırım” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı