REKLAMI GEÇ

Antik dönemin kahramanları ilk kez aynı lahitte bir arada

Antik dönemin kahramanları ilk kez aynı lahitte bir arada

Buldan’ın Yenicekent Mahallesi’nde bir kum ocağında, içinde kadın ve erkek iskeleti olan 2 bin yıllık lahit bulundu. Denizli Müze Müdürlüğü’ne teslim edilen 1900 yıllık lahitteki figürlerin antik dönemin kahramanlarına ait olduğu ve Anadolu topraklarında ilk kez bir lahitte bir arada görüldüğü belirtildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 11 Haziran 2015 Perşembe, 12:33

Yenicekent’teki antik kent Tripolis yakınlarındaki kum ocağından tarih fışkırdı. Kum ocağında çalışan iş makinesi operatörünün kepçeyi daldırmasıyla lahidin kapağı ortaya çıktı. Duyarlı işletmeci hemen Denizli Müze Müdürlüğü’ne haber verdi. Ardından da Tripolis’te kazı yapan Doç. DR. Bahadır Duman başkanlığındaki ekip kum ocağına gitti.

Doç. Dr. Duman başkanlığındaki Pamukkale Üniversitesi Kazı Ekibi, yaptığı çalışmayla kısa yüzlerinde Psykhe, Eros, Ganymedes ve Kharon’un betimlendiği, uzun kenarların birisinde sırasıyla Hermes, Narkissos, Heroik pozda mezar sahibi, Herakles ve Thanatos yüksek kabartmalarının yer aldığı lahidi ortaya çıkardı.

ic-1

ANADOLU’DA İLK OLMASI AÇISINDAN ÖNEMLİ
Lahidin Denizli Müze Müdürlüğü’ne teslim edildiğini bildiren Doç. Dr. Duman, “Antik dönem kahramanlarına ait kabartmaların bir arada görüldüğü lahit, bu örneğiyle Anadolu topraklarında bir ilk. Denizl Müzesi, bu anlamda eşsiz bir parçayı daha koleksiyonuna kattı. Lahit M.B. 2-3 yüzyıllara ait. 1900 yıllık diyebiliriz” açıklamasını yaptı.

ic-2

İÇİNDE İSKELETLER VAR
Doç. Dr. Bahadır Duman, lahidin içinde biri kadın, diğeri erkeğe ait iki iskeletin bulunduğunu da kaydederek, iskeletler iyi korunduğunu, lahit ve içindeki iskeletlerin geçmiş ile ilgili kendilerine önemli bilgi sunacağını, ölümlerinin bir salgın hastalıktan mı kaynaklandığı konusunda ipuçları vereceğini söyledi.

ic-3

VALİ KOCATEPE BİLGİ ALDI
Öte yandan Vali Şükrü Kocatepe, İl Jandarma Komutan Vekili Albay Mürşit Kuyumcu, Buldan Kaymakamı Hacı Uzkuç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz ile birlikte Yenicekent Mahallesi’ne giderek, Tripolis Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Bahadır Duman’dan bulunan lahit ile ilgili bilgi aldı.

Yorumlar

Kadir   -  Bağlantı 11 Haziran 2015, 14:37

lahitin içinden sadece iskeletmi çıkmış yani, eminmiyiz bu konuda?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı