REKLAMI GEÇ

Buldan’da kekik isyanı

Buldan’da kekik isyanı

Kekikte görülen hastalık nedeniyle üreticiler tedirgin. Hastalık nedeniyle kekikte kuruma başladığını söyleyen çiftçi, bu yıl hasadın yüzde 50 düştüğünü ileri sürerek devletten, bankalardan ve alıcı firmalardan destek beklediklerini açıkladı. Hastalık ve ilgisizlik nedeniyle isyan eden kekik üreticileri, “Böyle devam ederse organik kekik yiyemeyeceksiniz” uyarısında bulundu.

Şengül Boz / DENİZLİHABER / 14 Haziran 2016 Salı, 12:23

Denizli kekik üretiminin yüzde 50’sinden fazlasının karşılandığı Buldan’ın Alandız, Çamköy, Alacaoğlu, Türlübey, Bozalan mahalle muhtarları, Belediye Başkanı Mustafa Gülbay ile birlikte Gazeteciler Cemiyeti İlyas Haytan Salonu’nda basın toplantısı düzenledi.

Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay, Denizli kekik üretiminde Türkiye ve dünyanın önemli illerinden biri olduğunu belirterek, “Denizli Kekik üretiminde, Dünyada kekik tüketiminin yüzde 75’ini karşılıyor. Bunun yüzde 50’den fazlası Buldan’da üretiliyor. Ancak bu yıl kekik üretimi tehlikede. Rekolte yüzde 50’lere kadar düştü. Bunun nedeni ise, son bir haftadır görülmeye başlayan ve gittikçe yayılan hastalık. Buna bir çözüm bulunmaz ise, kekik üreticisi 6 bin 200 çiftçi mağdur olacak” dedi.

HAFİFE ALMAYIN 55 MİLYON LİRA GİRDİ SAĞLANIYOR
Kekiğin hafife alınmamasını isteyen Gülbay, Buldan’ın 25 mahallesinden üretilen kekikten 55 milyon lira girdi sağlandığını ve tek geçim kaynağı kekik olan mahallelerin olduğuna dikkat çekti. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yeterli desteği alamamaktan şikayet eden Başkan Gülbay, belediye ve üretici olarak gerekeni yaptıklarını, bundan sonra devlete, bankalara ve alıcı firmalara önemli görevler düştüğünü belirtti.

Hastalıkla ilgili gerekli araştırmaların yapılarak uygun ilaç tedavisine başlanması gerektiğini söyleyen Gülbay, “Çiftçi borçlarının faizsiz ertelenmesini ve kekik birim fiyatı artırılmalı” diye konuştu.

ORGANİK KEKİK YİYEMEYECEKSİNİZ!
Türlübey Mahallesi’nde uzun yıllardan beri kekik üreticiliği yapan Veli Uslu, “Buldan kekik için biçilmiş kaftan. Bu yalnızca Buldan için değil, Denizli ve Türkiye tarımı için bir lütuf. Domatesi, patlıcanı, biberi seralarda yetiştirebilirsiniz. Ama kekiği yetiştiremezsiniz. Kekik daha düşük rakımda yetişmeyeceği gibi daha yüksek rakımlarda da yetişmez. O nedenle Buldan’daki kekik üretimi desteklenmeli. Aksi takdirde, hiç kimse organik kekik yiyemeyecek” diyerek isyanını dile getirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün organik tarım ve organik kekik üretimi ile ilgili afiş bastırmaktan başka bir katkısı olmadığını ileri süren Veli Uslu, alıcı firmalara da veryansın etti. 3 yıldan beri kekiğin birim fiyatının 5 lira olduğuna dikkat çeken Uslu, “Maliyetler her yıl artıyor ama kekik birim fiyatı artmıyor. Biz kekiğin incelenmesi için gezici laboratuarların ilçemize gelmesini istiyoruz” dedi.

“FESTİVAL GİDERLERİ BELEDİYEDEN KARŞILANMADI”
Buldan Dokuma, Kültür ve El Sanatları Festivali’nde sahne alan Hadise’ye ödenen ücret ile ilgili tartışmalara da açıklık getiren Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay, festival giderlerinin tamamının ilçe esnafı tarafından karşılandığını söyledi.

Festivale maddi katık sağlayan isimleri liste halinde paylaşan Başkan Gülbay, “Hadise için 103 bin lira artı KDV ücret ödendi. Hadise konusunda doğru bir karar aldığımızı net bir şekilde gördük. Türkiye gündeminde gerginliklerin yaşandığı bir dönemde, bizim Buldan halkını ortak bir paydada buluşturmamız gerekiyordu, bu payda da Hadise oldu. Buldanlıların gösterdiği ilgi, bizim doğru bir karar verdiğimizi ortaya koydu. Festival giderleri iddia edildiği gibi belediye bütçesinden karşılanmadı. Belediye tek kuruş harcamadı. Tamamı ilçe esnafları tarafından finanse edildi” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı