REKLAMI GEÇ

Buldan’dan İngiltere Başbakanı Theresa May’e ipek şal

Buldan’dan İngiltere Başbakanı Theresa May’e ipek şal

Denizli’nin binlerce yıllık geçmişe sahip ilçesi Buldan’da yaşayan en yaşlı dokuma ustası 94 yaşındaki Ahmet Başuymar, David Cameron’dan sonra başbakanlık koltuğuna oturan İngiltere Başbakanı Theresa May’e kendi ürettiği organik Budan dokuması fular gönderdi. Buldan’ın hala çalışıp üreten en yaşlı ustası olan 94 yaşındaki Ahmet Başuymar, ipek şalı sayısı azalan 8 ayaklı tezgahta dokudu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Ekim 2016 Salı, 13:29

Doğan Haber Ajansı (DHA)
Kıyafet tercihinde genelde “klasik” olduğu ve çoğu zaman koyu kıyafetler giymesine rağmen arada kırmızı rengi de giydiği bilinen İngiltere Başbakanı Theresa için Başuymar, has ipekten kırmızı bir fular dokudu.

denizli-buldan-ingiltere-basbakani-ipek-sal-1

Kendi tezgahında dokuduğu ipek şalı Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay aracılığı ile Türk-İngiliz halklarının kardeşliğine vurgu yapmak amacıyla Başbakan May’e gönderdiğini söyleyen Başuymar, şal ve bornozun has ipek, çok özel Buldan’dan başka hiçbir yerde bulunamayacak özel bir ürün olduğunu ifade etti.

Aralarında İngilizlerin de bulunduğu çok sayıda dünyaca tanınmış ünlü müşterilerinin de bulunduğunu ifade edilen Başuymar, Başbakan May’e ayrıca kayın ağacının kabuğundan elde edilen ipekten imal edilmiş sabahlık olarak da kullanılabilen bornoz gönderdi.

BULDAN BEZİ DÜNYA MARKASI VE DOKUMANIN BAŞKENTİ
Buldan’ın dünyada dokuma kültürünün başkenti olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Mustafa Gülbay, amaçlarının kendilerine atalarından miras kalan Buldan Bezi’nin dokuma zenginliğini dünyaya anlatmak olduğunu söyledi.

Birçok ünlünün Buldan’da dokunan ürünleri kullandığını ifade eden Gülbay, Buldan’da el emeği göz nuru işler yapıldığını, bir ustanın günde sadece 1 şal yapabildiğini ifade ederek; “Kaliteli ve güzel şeyler üretiyoruz. ‘Hoşgör’ kumaşımız var. Dünya ünlüleri ‘Hoşgör’ dokumasını yakında daha fazla tanıyacak. Ürünlerimiz Buldan zenginliğini anlatmada, tanıtmada bir araç. Ünlülerin bizim kumaşlarımızı kullanması bize gurur veriyor. Buradaki ustalarımızın ne kadar özel işler çıkardığının bir kanıtı. İngiltere Başbakanı Theresa May’e gönderilen şal 8 ayaklı bir el dokuması tezgahında dokundu. El, göz ayak koordinasyonun bir dansı gibi.. O işi bütün beyniniz, benliğinizle yapmanız gerekiyor. Bir ayağınızı eksik bassanız o deseni tutturamazsınız. Orada özel bir ustalık ve sanatçılık var” dedi.

KALİTESİ TESCİLLENDİ
Gülbay, 10 yıl önce başvurusu yapılan “coğrafi işaret belgesi” için de sürecin geçtiğimiz günlerde tamamlandığını belirterek, bu belge ile standartlaşma yolunda önemli bir adım atıldığını ihracatta çok önemli bir referans olacak bu belgenin sadece Buldan için değil, Denizli ve bölge için de büyük önem taşıdığını söyledi.

DÜNYA ÜNLÜLERİ TERCİH EDİYOR
Buldan’da dokunan ürünlerin, Türkiye ve dünya birçok sanatçının da tercih ettiğini sözlerine ekleyen Başkan Gülbay, ünlü Tatu Grubu, ABD’li tenisçi Serena ve Venüs William kardeşler ve İngiliz model Kate Moss’un da aralarında bulunduğu onlarca yıldızın Buldan’da atölyelerde dokunan bornozları kullandıklarını belirtti.

Gülbay, “Ünlü şarkıcı Lady Gaga da Buldan’da bir atölyede dokunan bornozu kullandığını sosyal paylaşım sitesinde ve moda sitesi olan lamisongaga. Tumblrçcom’da yayınlayıp Denizli ve Buldan’a övgüler yağdırdı” şeklinde konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı