REKLAMI GEÇ

Devletten maaş almaya 10 yaşında başladı

Devletten maaş almaya 10 yaşında başladı

Buldanlı Veda Gürelme, Buldan’da bağlanan ilk emekli maaşını (babasından devamla) almaya devam ederek, en uzun ödenen emekli maaşının sahibi oldu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Ocak 2015 Pazar, 10:39

Cumhuriyetin ilk yıllarında sosyal sigortalara benzeyen fakat kişiler ve riskler açısından çok dar kapsamlı birçok emeklilik ve dayanışma sandıklarının kuruluşunu öngören kanunlar çıkarılmıştı. Bunlardan biri 1937 yılında 3202 sayılı kanunla kurulan T.C. Ziraat Bankası Memurları Tekaüt Sandığı idi.

1949 haziranında kabul edilen ve 1950 ocak ayında yürürlüğe giren 5434 sayılı Emekli sandığı kanunu ile sayıları 11’i bulan mevcut emekli sandıkları ortadan kaldırılmış, modern anlamda bir sosyal güvenlik yapısı oluşturulmuştu.

Dörteylül Mahallesi Demirciler Sokağı’nda babasından kalma evde oturmakta olan ailesinin beş çocuğunun en küçüğü olan Veda Oral (Gürelme) (84), rahmetli Terzi Hacı’nın oğlu Abdullah Başbuğ’un kayınvalidesi, 1941 yılında emekli olan babasının emekli maaşı ile geçiniyor.

1937 de kurulan banka Tekaüt Sandığı’ndan, Emekli Sandığı kurulana kadar geçen 9 yıl emekli maaşını alır 1950’den sonra ölene kadar (1965 ), 15 yıl emekli maaşını alır. Kızı kocasından ayrıldıktan sonra 1974 yılında, babasının emekli maaşı dul ve yetim maaşı olarak bağlanır. O günden günümüze çalışan bu aktif emekli maaşı Türkiye’de en uzun süreyle alınan maaş hesaplarının başlarında gelmektedir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı