REKLAMI GEÇ

Dr. Behçet Uz Kültür Merkezi açıldı

Dr. Behçet Uz Kültür Merkezi açıldı

Buldan Belediyesi tarafından satın alınarak restore ettirilen ve Dr. Behçet Uz Kültür Merkezi adı verilen tarihi konak törenle açıldı. Açılışa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Mart 2018 Cuma, 12:20

Buldan’ın Yalçınkaya Mahallesi’nde bulunan Dr. Behçet Uz Kültür Merkezi’nin açılış törenine Vali Hasan Karahan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Buldan Kaymakamı Fatih Akkaya, Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay, Dr. Behçet Uz’un torunu Kurtul Kaptanoğlu ve vatandaşlar katıldı.

Açılış için Buldan’a gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Başkan Mustafa Gülbay ve belediye personeli tarafından karşılandı. Kısa süre belediyede kalan Aziz Kocaoğlu ve beraberindekiler, Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay’ın eşliğinde haftada bir kurulan Buldan Pazarı’nı gezdi.

Vatandaşlarla selamlaşan Kocaoğlu ve beraberindekiler daha sonra Buldan El Sanatları Merkezi’ne (BELKÜM) geçti. Burada Dr. Behçet Uz ile ilgili olarak hazırlanan slayt gösterisi sunuldu, Behçet Uz’un İzmir Fuarı’nın açılışında yaptığı konuşmanın yer aldığı video izlendi.

Heyet daha sonra Dr. Behçet Uz Kültür Merkezi’ne geçerek, tarihi binayı gezdi ve Behçet Uz’un fotoğraflarından oluşan “Anılarla Behçet Uz” sergisini inceledi.

Binanın restorasyonu için ellerinden geldiği ölçüde destek olmaya çalıştıklarını ifade eden Aziz Kocaoğlu, restorasyonu tamamlanan binaya İzmir’in efsane Belediye Başkanı Dr. Behçet Uz’un adının verilmesinden dolayı duyduğu mutluluğu ifade etti.

Kocaoğlu ve beraberindekiler daha sonra Buldan Kaymakamlığı’na geçerek Vali Hasan Karahan ile buluşuldu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun başka bir programı nedeniyle ayrılmasının ardından Vali Karahan ve beraberindekiler Dr. Behçet Uz Kültür Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Açılış Kurdelesini Vali Karahan, Kaymakam Akkaya, Buldan Belediye Başkanı Gülbay birlikte kesti.

Davetlilere seslenen Vali Karahan, Denizli’de diğer kentler gibi çok sayıda tarihi bina bulunmadığını belirterek, mevcutların da iyi korunarak gelecek nesillere bırakılması gerektiğini vurguladı. Bunun için de valilik olarak ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ifade eden Vali Karahan, Dr. Behçet Uz Kültür Merkezi’nin de bu binalardan biri olduğunu kaydetti.

Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay da, “Buldan’ın yetiştirdiği çok önemli bir kişi, İzmir Belediye Başkanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı yapmış. Ülkeye çok büyük hizmetleri olan Dr. Behçet Uz’un isminin bu evde yaşayacak olması bizleri sevindiriyor” dedi.

Vali Karahan ve beraberindekiler açılışın ardından evi ve sergiyi gezdi.

DR. BEHÇET UZ KÜLTÜR MERKEZİ
Yaklaşık 150 yıllık bir tarihi olan ve Dr. Behçet Uz Kültür Merkezi haline getirilen bina 2 katlı. Birinci katı taş, ikinci katı ahşap ve taş karışımı bir yapı. Geleneksel kent mimarisinin bir örneği olan konak, sade görünümlü, giyotin ve çift kanatlı pencereli ve geniş saçaklıdır. Evdeki odalarda ahşap dolaplar, ocak, şamdanlık, bardaklık ve tabaklık gibi bölümlerin oluşu da yine ortak özelliktir. Bina içten ahşap tavanlı, dıştan alaturka kiremitli kırma çatı ile örtülüdür.

İzmir Fuar Müdürü Ahmet Dönmez’in ataları tarafından yapılan ve uzun süre bu aile tarafından kullanılan konak, daha sonra Naz Ailesi’ne satıldı. Konak, 17 Eylül 2008’de Buldan Belediyesi tarafından Mehmet Naz’dan satın alındı.

Buldan Belediyesi tarafından yapılan restorasyon projesi 2011 yılında Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı. 2017 Şubat ayında başlayan restorasyon 2017 Aralık ayı sonunda tamamlandı. Restorasyon için 445 bin 645 lira harcama yapıldı. Bu harcamanın 391 bin 328 lirasını Denizli Valiliği, 54 bin 317 lirasını da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı karşıladı.

DR. BEHÇET UZ KİMDİR?
Dr. Behçet Uz, 1931- 1941 yılları arasında İzmir Belediye Başkanlığı ve sonradan iki dönem Sağlık Bakanlığı yapmış, devlet ve hizmet adamı, yerel yönetici ve tıp doktorudur.
Behçet Uz, 1893 Tarihinde Buldan’da doğdu. Tam adı Behçet Salih Uz. İlkokulu ve ortaokulu Buldan’da okudu. Liseyi İzmir‘de bitirdikten sonra İstanbul Tıp Fakültesini kazandı. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Kliniğinde Asistanlığını tamamlayarak çocuk doktoru oldu. Bir süre İstanbul Şişli Çocuk Hastanesi’nde ve daha sonra İstanbul Tip Fakültesinde görev yaptı. Daha sonra İzmir’e giderek serbest olarak çocuk hastalıkları uzmanı olarak çalıştı.

İzmir Memleket Hastanesi’nde Çocuk Hastalıkları Klinik Şefliği, Kolej hekimliği, Fransız Hastanesi, Çocuk Esirgeme Çocuk Polikliniği, Aydın Şimendifer Kumpanyası başhekim muavinliği gibi hizmetlerde bulundu.

1922 yılında 17 arkadaşı ile birlikte İzmir’de ilk defa Verem Mücadele Cemiyeti’ni kurdu. Tıp Cemiyeti, Etıbba Odası başkanlıkları yaptı.

1930 yılında İzmir Belediye Meclisi’ne üye oldu. 1931 yılında İzmir Belediye Başkanı seçildi. İzmir Belediye Başkanlığı yaptığı 10 yıl boyunca İzmir’e pek çok eser kazandırdı ve efsane belediye başkanları arasında yerini aldı.

1941 yılında memleketi Denizli‘den CHP milletvekilli seçildi. 19 yıl siyasi hayatı devam etti. Bu süre içinde Ticaret Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı görevi yaptı. 1953 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’nden ayrıldı. 1954’te bağımsız olarak adaylığını koyduğu İzmir’den milletvekilli seçilerek parlamentoya bir kez daha girdi. Mehmet Recep Peker ve Hasan Saka hükümetlerinde Sağlık Bakanı olarak görev yaptı.

1960 yılından sonra da İzmir’e yerleşerek ticari ve sosyal faaliyetlerine devam etti.

Behçet Uz, 19 Mayıs 1986’da 93 yaşındayken İstanbul’da hayatını kaybetti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı