REKLAMI GEÇ

Tripolis’in 1800 yıllık resimleri

Tripolis’in 1800 yıllık resimleri

Buldan’ın Yenicekent mahallesinde kazıları süren Tripolis antik kentinde kazılar yine başladı. Kazılarda bulunan ve bölgede sergilenen, bir lokantanın duvarına işlenmiş, keklik, nar ve mısır gibi bereketi anlatan resimler görenleri hayran bıraktı.

Hüseyin Özgenç / DENİZLİHABER / 2 Temmuz 2014 Çarşamba, 11:48

Buldan’daki Tripolis antik kenti kazılarında günümüze kadar çok iyi korunan 1800 yıllık freskler (duvar resimleri) bulundu ve sergilenmeye başlandı.

Tarihi 6 bin öncesine dayanan ve Helenistik dönemde Frigya, Karya ve Lidya üçgeninin kesişim noktasında bulunan, Bergama Krallığı’ndan sonra Roma İmparatorluğu’na bağlanan Tripolis’deki arkeolojik kazılar, Pamukkale Üniversitesi tarafından sürdürülüyor. Kazılarda Roma dönemine ait, yaklaşık 1800 yıllık duvar süslemeleri bulundu,

Tripolis Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahadır Duman, “Roma dönemindeki yapıların duvarlarında freskler olduğunu yazılı kaynaklardan biliyoruz. Tripoliste bulduğumuz örnekler de böyle… Romalı usta, önce bir çerçeve yapmış, ardından da bazılarına hayvanlar, bazılarına da meyve ve sebzeler çizmiş. Her bir çerçeve içerisinde bir figür olmak üzere panolar içerisinde serçe, nar, sülün betimlemesi bulunuyor. Güvercin betimlemesi, papağan betimlemesi, kınalı keklik dediğimiz Anadolu’ya has keklik betimlemesi var” dedi.

Duman, resimlerin lokanta ya da yiyecek satılan bir dükkanın duvarlarına çizilmiş olabileceğini söylerken, buluntuların birebir görülemediğini ancak çekilen resimlerin Tripolis antik kentindeki sergileme alanında ziyaretçilere açık olduğunu belirtti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı