REKLAMI GEÇ

Yenicekent’te hasat zamanı

Yenicekent’te hasat zamanı

Türkiye’nin ilk turfanda çekirdeksiz Sultaniye üzümünün yetiştiği Buldan’ın Yenicekent Mahallesi’nde, 17 bin dekar üzerinde üzüm hasadı başladı. Yaklaşık 80 bin ton üzüm başta Rusya olmak üzere Avrupa’ya gönderilecek.

Hüseyin Özgenç / DENİZLİHABER / 24 Temmuz 2014 Perşembe, 09:48

Çekirdeksiz Sultaniye üzümünü Türkiye’de ilk yetiştiren ve üretiminin tamamına yakınını ihraç eden Buldan’a bağlı Yenicekent Mahallesi’nde hasat başladı. 17 bin dekar üzerinde üretimi yapılan ve yıllık 100 bin ton dolayında bir rekolte alınan Yenicekent üzümünün 70-80 bin tonu Rusya ve Avrupa Birliği ülkelerine gönderiliyor.

İLK HASAT VALİ’DEN
İncelemeler yapmak üzere Güney’e giden Vali Abdülkadir Demir, dönüşte Yenicekent’e uğrayarak bağ makasıyla ilk salkımı kesti. Üzümün ticari değerinin çok yüksek ve Denizli için önemli olduğunu vurgulayan Vali Demir, Denizli genelindeki 400 bin ton ile, Türkiye’nin ikinci büyük üzüm üreticisi olduğunu söyledi. Demir, “Denizli ticaret ve sanayinin yanında tarımda da ilk sıralarda yer alıyor. Denizli, 120 bin dekarlık bağ alanı ile Türkiye’de üzüm üretiminde ikinci sırada olan ilimizdir. Yıllık kuru üzümle birlikte 400 bin ton üzüm üretimi var. Şu an bu bölgede 17 bin dekarlık alanda 100 bin ton üzüm üretimi yapılıyor” dedi.

MODERN TESİSLER LAZIM
Bu yılki kuraklığa rağmen ürün rekoltesinin iyi olduğunu belirten Vali Demir, “Sultaniye üzüm cinsinde ülkemizde ilk turfanda üretimin yapıldığı yer Yenicekent… Bu sene üzüm konusunda herhangi bir sıkıntı yok. Üretim de geçen yıllara göre daha iyi oldu. Biz de daha modern tesisler kurularak daha verimli üzümler üretilmesi için çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.

KİLOSU 1 LİRA
İç pazara yüzde 20-30’luk kısmı verilen Yenicekent üzümü tarladan ihracata 1 ila 1 lira 10 kuruş arasında satılıyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı