REKLAMI GEÇ

Çal-Kosova arasında işbirliği gelişiyor

Çal-Kosova arasında işbirliği gelişiyor

Kosova’nın Piriştina Üniversitesi’nden gelen heyet Çal’ı ziyaret etti, “Bize tarım, bağcılık ve şarap üretimini öğretin. Yatırım yapın” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Şubat 2018 Cuma, 12:35

Piriştina Üniversitesi Fizoloji Bölümü Dekanı Prof. Dr. Lindita Rugova ve beraberindeki heyet ilçede ilk olarak Belediye Başkanı Fethi Akcan’ı ziyaret etti.

Akcan, Kosova ile Türkiye arasında kardeşlik bağı olduğunu belirterek, “İki ülke arasında kültürel ve ekonomik işbirliği de artmalı. Çallı işadamlarının Kosova’ya bağcılık ve şarapçılık konusunda yatırım yapmaları isteniyor. Romanya, Ukrayna, Özbekistan, Gürcistan, Rusya gibi ülkelerde Çallıların işyeri var. Yatırım düşüncesi olan işadamlarımızı Kosova’ya yönlendireceğiz. Kosova’yı ihracatta üst olarak kullanabiliriz” dedi.

Prof. Dr. Rugova, Türk öğrencileri eğitim için Priştina Üniversitesi’ne beklediklerini belirterek, Kosova’da toprak ve su sıkıntısı bulunmadığını, yatırım için oldukça ideal bir ülke olduğunu söyledi.

Rugova, “Çal, şarapçılık ve tarım sektöründe oldukça gelişmiş. Tarıma ve şarap sektörüne yatırım için Kosova uygun bir yer. Kosova Eximbank’ta yatırımcılar için 700 milyon Euro’luk kredi de hazır” diye konuştu.

ŞARABIN TADINA BAKTILAR, ÇAL’A HAYRAN KALDILAR
Kosova Heyeti, Çal bağlarında üretilen üzümlerden elde ettiği şarabı ihraç eden Ezel Şarapları’nı da ziyaret etti. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Atılsın ile İhracat Müdürü Ezgi Atılsın, Çal bölgesi şarapları ve firmayla ilgili bilgi verdi.

Ezgi Atılsın, “Türkiye’deki şarap üretiminin yüzde 45-46’sı bölgemizde üretiliyor. Doğru planlama ve markalaşmayla Çal sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da önemli bir üretim merkezi haline gelecek. İklim, toprak yapımız, sektörde artan tecrübemiz, yakaladığımız kalite bunu gösteriyor” dedi.

Kosova Heyeti, Apollon Lerminos Tapınağı ve bazı firmaları da ziyaret etti. Heyet ayrıca, Kaymakam Yusuf Durani Dinç ile de makamında görüştü.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

ÇalSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
24 Nisan 2024 Çarşamba 12 30Rüzgarlı
25 Nisan 2024 Perşembe 12 27Rüzgarlı
26 Nisan 2024 Cuma 7 24Az Bulutlu
27 Nisan 2024 Cumartesi 8 28Az Bulutlu
28 Nisan 2024 Pazar 10 29Parçalı Bulutlu