REKLAMI GEÇ

Çal sera ve sebze merkezi olacak

Çal sera ve sebze merkezi olacak

Çal’da olumsuz hava koşulları nedeniyle oluşan donun bağları vurması, yöre halkının alternatif ürünlere yönelmesine yol açtı. Çal Belediyesi de üreticiye destek için araştırma başlattı, eğitimler düzenledi. Belediye çalışmaların ardından üreticilere fideler dağıttı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Mayıs 2016 Perşembe, 11:28

Çal’da meydana gelen don olaylarının ardından bölgedeki bağların büyük bölümü zarar görmüş, üreticiler de sökmek zorunda kaldıkları bağlara alternatif ürün arayışlarına girmişti.

denizli-cal-belediyesi-fide-dagitimi-1

3 ay önce Ziraat Odası ile protokol imzalayan Çal Belediyesi, 100 üreticinin katıldığı domates, biber, patlıcan ve karpuz üretim eğitimleri verildi. Fidelerin bakımı, ilaçlama, gübreleme ve hasatla mücadele konularında bilgilendirilen üreticilere, seracılık da anlatıldı.

ÜRETİM BAŞLADI
Üç ay süren eğitimlerin ardından, Çal’daki bahçelere domates, biber, patlıcan ve karpuz ekimi için start verildi. Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan ile Ziraat Odası Başkanı Ahmet Haşim Çil, 100’ün üzerinde üreticiye fideleri dağıttı.

Belediye Başkanı Akcan, bölgenin geçim kaynağının ağırlıklı olarak bağcılık olduğunu belirterek, donun verdiği zararın ardından alternatif ürün arayışlarına girdiklerini söyledi.

Akcan, “Tarımsal çalışmalar belki de belediyelerin görevi değil ama üreticilerimizi kaderleriyle baş başa bırakamazdık. Üreticiler, fidelerin parasını ürünlerini hasat ettikten sonra ödeyecek. Ürünlerin alım garantisini ise, belediyenin kurduğu Yeşil Çal A.Ş isimli şirket verdi. Üreticinin kafası rahat olacak. Ürünü nasıl satacağını düşünmeyecek. Amacımız toprağı, suyu ve havası temiz olan Çal’da güvenilir, sağlıklı ürünler yetiştirip vatandaşımıza sunmak” dedi.

ÇAL SERACILIKTA ADINDAN SÖZ ETTİRECEK
Ziraat Odası Başkanı Ahmet Haşim Çil ise, belediyenin bölgede seracılığın yaygınlaşmasını da teşvik ettiğini belirterek, “Biz de oda olarak uzmanla anlaşıp, seracılık konusunda eğitimler verdik. Oluşturulan seralara domates dikimi yapılacak. Yakın gelecekte Çal sebze üretimi ve seracılıkta da adından söz ettirecek” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

ÇalSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
16 Nisan 2024 Salı 7 27Az Bulutlu
17 Nisan 2024 Çarşamba 7 26Gökgürültülü Sağanak Yağışlı
18 Nisan 2024 Perşembe 6 25Parçalı Bulutlu
19 Nisan 2024 Cuma 5 24Parçalı Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 5 24Gökgürültülü Sağanak Yağışlı