REKLAMI GEÇ

Çal’da asırlardır süren gelenek: Mırtlak

Çal’da asırlardır süren gelenek: Mırtlak

Oğuz Boyları’nın yüzyıllardır devam ettirdiği Mırtlak Şenliği Çal’da yaşatılıyor. Horasan erenlerinden Ahmet Hoca’nın türbesinde kazanlar dolusu yemek hazırlandı, davetlilere ikram edildi. Şenlikte, at yarışları düzenlendi, cirit oynandı. Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, bu özel geleneğin gelecek kuşaklara aktarılması için tüm imkanları kullanacaklarını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Mayıs 2016 Pazartesi, 10:56

Konar-göçer bir yaşam tarzına sahip olan Oğuz Boyları’nın yüzyıllar önce başlattığı özel bir gelenek Akkent’te yaşatılıyor. 7. Yüzyıl’da Orta Asya’dan dağılan, Balkan Ülkeleri, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye ve Mısır’a yayılan Oğuz Boyları’nın geleneği olan Mırtlak, Çal’ın Akkent Mahallesi’nde düzenlenen şenliklerle ayakta tutulmaya çalışılıyor.

denizli-cal-mirtlak-senligi-cal-belediyesi-1

Çal’da Hoca Ahmet Türbesi yanında hazırlanan alanda kazanlar kuruldu, yemekler hazırlandı ve davetlilere ikram edildi. Mırtlak etkinliği yemek ikramı ile de sınırlı kalmadı. Geleneklere uygunu olarak at yarışları düzenlendi, cirit oyunu ise nefes kesen mücadelelere sahne oldu.

“GELENEK YAŞAMALI”
Mırtlak etkinliği ve geleneğe ilişkin bilgiler veren Çal Belediye Başkını Fethi Akcan, “Mırtlak Oğuz Türkçesi’nden geliyor. Yüzyıllardır, Akkent’te bulunan Ahmet Hoca Türbesi’nin yanında kazanlar kurulur, keşkekler pişirilir, vatandaşlara ikram edilir. Biz de bu geleneği ayakta tutabilmek için mücadele ediyoruz. Yüzyıllardır bunu yaşatan ve günümüze taşıyan halkımıza teşekkür ediyorum” dedi.

denizli-cal-mirtlak-senligi-cal-belediyesi-2

Etkinliklerde Türklerin ata sporu olan at yarışlarının gerçekleştirildiğini, cirit oyunlarının sahnelendiği belirten Başkan Akcan, “Bu geleneğin ilelebet yaşatılması için tüm imkanlarımızı kullanacağız” dedi.

denizli-cal-mirtlak-senligi-cal-belediyesi-3

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

ÇalSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
19 Nisan 2024 Cuma 6 22Çok Bulutlu
20 Nisan 2024 Cumartesi 10 17
21 Nisan 2024 Pazar 5 21Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 7 23Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 10 30Parçalı Bulutlu