REKLAMI GEÇ

Çal’ı kurtaracak proje başladı

Çal’ı kurtaracak proje başladı

Çal’da soğuk ve don olaylarının ardından büyük oranda zarar gören bağların yerine hayata geçirilen “Yayla seracılığı projesi” başladı. Oluşturulan seralarda fideler toprakla buluşmaya başladı. İtalya’dan da üreticinin rahat nefes almasını sağlayan haber geldi. Daha fideler dikilmeden İtalyanlar Çal domatesine talip oldu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Mayıs 2016 Çarşamba, 12:36

Çal Belediyesi ve ilçe Ziraat Odası tarafından zarar gören bağların yerine hayata geçirilen “Yayla seracılığı projesi” başlangıç aşamasında üreticinin yüzünü güldürdü. İlçede 18 aile 45 bin dekar alan üzerinde seraları kurdu, domates dikimine başladı.

Çal Kaymakamı Selami Korkutata, Belediye Başkanı Fethi Akcan, İŞKUR İl Müdürü Ferudun Giresun, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Haşim Çil, yeni kurulan seralarda incelemede bulundu.

Çalışmaları yerinde inceleyen, üreticilerle sohbet eden Çal protokolü, gelinen aşamayla ilgili üreticilerin yüreklerine su serpen haberler de verdi.

“ESKİ TARIM UYGULAMALARINDAN VAZGEÇMELİYİZ”
Çiftçilerin eski tarım uygulamasından vazgeçmesi gerektiğini belirten Kaymakam Selami Korkutata, bu yöntemde doğal afetler karşısında çaresiz kalındığını söyledi. Don olayı nedeniyle bölgedeki bağcılığın büyük zarar gördüğünü anlatan Korkutata, Çal’ı ayağa kaldıracak seracılığın başlatılmasının önemli olduğunu kaydetti.

denizli-cal-domatesine-italyan-ilgisi-2

“HAYALİMİZ GERÇEĞE DÖNDÜ”
Belediye Başkanı Fethi Akcan ise, hayallerinin gerçeğe dönüştürmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Akcan, “İşadamı Halil Öztürk ile görüşmelerimiz sonucu bölgemizde yayla seracılığın yapılabileceği konusunda hem fikir olduk ve 18 ay bunun üzerinde çalıştık. 80 kişiye kurs verildi ve sonunda hayallerimiz gerçeğe dönüştü. Çal’daki 220 bin dekar bağ alanının 50 bin dekarı söküldü. Bağ alanlarının 80-90 bin dekarlık bölümü ise işe yaramaz durumda. Durum böyle olunca bölgemiz de çok fazla göç vermeye başladı. Göçü durdurmak için önlem almak zorundaydık” dedi.

“TÜM ÜRÜNLERE ALIM GARANTİSİ”
Çal’da 18 ailenin 45 bin dekar yayla serası kurduğunu, bu yıl bin tonun üzerinde üretim hedeflediklerini anlatan Başkan Akcan, “Seraların dışında Çal’da bin dekarın üzerinde kavun ve karpuz dikimi yaptırdık. Ayrıca, 200 dekar civarında da patlıcan ve biber üretimi var. Gerek seralardaki gerekse açık alanlarda üretilen ürünlerin tamamına alım garantisi verdik. Ayrıca, üretilen ürünlerin tüccarlara satılması için toptancı halini de 1 ay içinde hizmete açacağız” diye konuştu.

denizli-cal-domatesine-italyan-ilgisi-1

“İTALYANLAR İLE BAĞLANTI KURULDU”
İşadamı Halil Öztürk ise, İtalya’ya domates ihracatı yapan bir firma ile görüşmelerin olumlu sonuçlandığını belirterek, “Çal’da üretilecek olan domatesin fidesi toprakla buluşmadan İtalyanlar, Çal domatesinin peşine düştü. Çal’ın aromatik bitki yapısı, temiz hava, su ve bakir toprağında üretilecek olan sebzeler elbette kaliteli olacak. Ayrıca, toprağın da kaliteli tarıma uygun olması önemli. Biz Çal’da iyi tarım uygulaması yapıyoruz. Üretilecek olan ürünler organik tarıma çok yakın. Çal’da pazarlama sıkıntısı yaşanmayacak. Fideler dikilirken İtalyanlara üretilecek olan domatesin tamamını satma sözü verdik. Önümüzdeki yıllarda üretim alanları daha da genişleyecek, Çal Avrupa’ya domates temin eden en önemli merkezlerden biri haline gelecek” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

ÇalSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 8 15
21 Nisan 2024 Pazar 2 21Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 5 23Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 7 30Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 13 31Çok Bulutlu