REKLAMI GEÇ

İSTANBUL’DA ÜNİVERSİTE HOCASI, ÇAL’DA ÇİFTÇİ

İSTANBUL’DA ÜNİVERSİTE HOCASI, ÇAL’DA ÇİFTÇİ

Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Öğretim Üyesi Denizlili Prof. Dr Hürriyet Yılmaz, mesleğine bir de çiftçiliği ekledi. Prof. Dr. Yılmaz, Çal’da aldığı 185 dekar alanda üzüm, badem ve çilek yetiştiriciliğine başladı. Dahası, yaptığı bağ evinin elektriğini de güneş enerjisi panellerinden sağlıyor.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 30 Kasım 2015 Pazartesi, 08:45

İlkokul ve ortaokul öğrenimini Denizli’de tamamlayan Hürriyet Yılmaz, İzmir Kız Meslek Lisesi’ni yatılı okudu. Girdiği sınavda başarı gösterdi ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girdi. Tıp eğitimini başarıyla tamamlayıp 1983’te mezun oldu. Ardından akademik kariyere yöneldi ve profesör oldu. Halen Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışıyor.

denizli-cal-hurriyet-yilmaz-istanbul-ögretmen-ic-2

SERİNHİSARLI AMA ÇAL’I TERCİH ETTİ
İstanbul’da mesleğini yapan ve fırsat buldukça Türkiye’nin en büyük metropolünden uzaklaşıp Denizli’ye gelen Prof. Dr. Hürriyet Yılmaz, araştırmaları sonucunda bağcılık yapma kararı aldı. Serinhisarlı olmasına rağmen tercihi üzümüyle meşhur Çal oldu. Tarım işlerine yönelmesini de “metropolde sıkıldığım anlarda bu tür uğraşlar bana
mutluluk veriyor” sözleriyle açıkladı.denizli-cal-hurriyet-yilmaz-istanbul-ögretmen-ic-3

Hançalar Mahallesi’nde 185 dekar arazi satın alan Prof. Dr. Yılmaz, hemen projesini uygulamaya koydu. Çalkarası, şiraz, öküzgözü, boğazkere, merlon, şardone gibi üzüm türlerini diken Prof. Dr. Yılmaz, bağlardan artık ürün almaya başladı.

BADEM VE ÇİLEK DE YETİŞTİRİYOR
Sadece üzüm değil badem ve çilek yetiştirmeye de başlayan İstanbul’un üniversite hocası, Çal’ın bağcısı Prof. Dr. Hürriyet Yılmaz, diktiği badem fidanlarının büyüdüğünü, beş yıllık olan bademlerin ürün vermeye başladığını söyledi.

denizli-cal-hurriyet-yilmaz-istanbul-ögretmen-ic-1

BAĞ EVİ YAPTI ENERJİYİ GÜNEŞTEN SAĞLIYOR
Hançalar’a geldiğinde kalacak yer sıkıntısı çekmemek için bir bağ evi de yapan Prof. Dr. Yılmaz, buranın elektrik ihtiyacını da koyduğu güneş enerjisi panellerinden sağladığını, yer altı suyunu güneş enerjisiyle çıkardığını, ısınmayı da doğal yollardan karşıladığını belirtti.

denizli-cal-hurriyet-yilmaz-istanbul-ögretmen-ic

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİNDEN YAĞ ÜRETECEK
İstanbul’den Çal’a sık sık gelip gittiğini, bağ ve bademlerin bakımını Hançalar’daki yardımcılarının yaptığını ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, GEKA destekli “üzüm çekirdeğinden yağ üretme” projesini de şöyle anlattı:

“Üzümden pekmez elde ederken cibresinden (sıkılıp suyu alınan üzüm ve benzeri meyvelerin posası)
Çekirdekleri ayrıştırıyoruz. Ayrıştırılan çekirdekler yıkanarak kurutuluyor. Daha sonra üzüm çekirdekleri, soğuk pres ile sıkılarak yağ elde ediliyor. Üzüm yağı, dünyadaki en önemli yağlardan biri olup, zeytinyağından bile değerlidir. Üzüm yağının saç çıkması, cilt bakımı, kozmetik gibi alanlarda ciddi kullanımı var. İkinci kullanım alanı ise gıda sektörü olup, şu anda ürünlerimiz TÜBİTAK’ta testte.

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİNDEN EKMEK
Bir başka projelerinin ekmek yapımına katkı maddesi hazırlamak olduğunu dile getiren Prof. Dr. Hürriyet Yılmaz, “Üzüm çekirdeğinin yağı çıktıktan sonraki kısmını da toza dönüştürüyoruz. Üzüm tozunun doğal ekmek yapımında katkı maddesi olarak kullanılması söz konusu. Bununla ilgili pazar araştırmasını yaptık. Markamızın Lermonos adı ile uçucu yağlar tescili yapıldı. Ürünlerimiz, yerel ve internet üzerinden satışa sunulacak” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

ÇalSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 8 15
21 Nisan 2024 Pazar 2 21Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 5 23Çok Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 7 30Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 13 31Çok Bulutlu