REKLAMI GEÇ

Çameli İlçesi’nde başladı, diğer ilçeler takip etti

Çameli İlçesi’nde başladı, diğer ilçeler takip etti

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından desteklenen Yayla Seracılığı, talep gördü. Çameli İlçesi’nde yaygınlaşan yayla seralarında son hasat yapıldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Ekim 2018 Salı, 14:59

Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından desteklenen ve eğitimlerle yaygınlaştırılan yayla seracılığı Çameli İlçesi’nden sonra Acıpayam, Beyağaç, Kale, Tavas, Serinhisar, Çal ve Çivril İlçeleri’nde de yapılmaya başladı. 2013 yılında yapılmaya başlanan Çameli’nde ise sezonun son domates hasadı yapıldı.

Denizli’de 20 bin hektar alan üzerinde domates yetiştiriciliği yapıldığını söyleyen Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya, bölgede yıllık 70 bin ton domates üretildiğini söyledi. Yapılan açıklamada Erkaya, “Son yıllarda iklim değişiklikleri ile hastalık ve zararlılar yüzünden açıkta yapılan domates yetiştiriciliğinden fazla bir randıman alınmadığı için üreticilerimiz Yayla seracılığına yöneldi. 2018 yılı dikimleri Nisan ayında başladı ve 20 Haziran itibari ile ilk hasatlar yapıldı. Seralarda üretim, sonbahar donlarına kadar devam etmektedir. Dekara ortalama 2 bin fide dikilmekte ve yayla seralarında domateste 8-10 maça alınmaktadır. Yayla seralarımızdaki üretim miktarımız 25 bin ton düzeyindedir. İlimiz yayla seracılığı için uygun şartları taşımaktadır ve yayla seracılığı artış göstermektedir. Çünkü: açıkta üretime göre dekara verim daha yüksek, ürünler daha kaliteli ve parlak, raf ömrü uzun, zirai ilaç kullanımını azaltan biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerinin uygulanması daha kolaydır” dedi.

Diğer taraftan açıkta üretimin Çivril, Sarayköy, Buldan, Acıpayam ve Güney İlçeleri’nde başta olmak üzere tüm ilçelerde mevcut olduğunu da kaydeden Yılmaz Erkaya, “Değişen iklim koşullarının olumsuz etkileri, hastalık ve zararlıların artış göstermesi gibi nedenlerle açıkta domates üretim alanları hızla azalmaktadır. İlimizde, Jeotermal ısıtmalı modern seralar 500 dekar, yayla seraları 1200 dekar alanı kaplamaktadır. Doğrudan veya işlenerek çok fazla tüketilen domatese olan talep her geçen gün artmaktadır. İlimizde, jeotermal ısıtmalı modern seralarda topraksız ortamda yetiştirilen domateslerin çoğu ihraç edilmektedir. İngiltere, AB Ülkeleri, Ukrayna, Rusya Federasyonuna gönderilmektedir. Müdürlüğümüz tarafından 3308 üreticimiz SMS ile düzenli olarak bilgilendirilmektedir. Bu yıl domates üretiminin yoğun olduğu yerlerde çift eğitim yapıldı” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı