REKLAMI GEÇ

Keşfettiği yaşayan hazineyle 25 yıl sonra hasret giderdi

Keşfettiği yaşayan hazineyle 25 yıl sonra hasret giderdi

Fransız Müzikolog Jerome Cler, keşfederek uluslararası müzik camiasında tanıtıp, ‘Yaşayan İnsan Hazineleri Listesi’nde yer almasında önemli bir rol oynadığı Denizlili 82 yaşındaki cura ustası Hayri Dev ile 25 yıl aranın ardından Çameli’de bir araya geldi. Cler, Dev ile üç telli cura çalıp, hasret giderdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Şubat 2017 Çarşamba, 12:57

İspanya’da bulunduğu sırada bağlama sesini duyan ve çok etkilenen Fransız Müzikolog Jerome Cler, 1992 yılında Türkiye’ye gelip, tez çalışması için Denizli ve Muğla’da bağlama enstrümanlarıyla ilgili araştırmalar yaptı. Ülkesinde bir okulda öğretmenlik de yapan Fransız Müzikolog Jerome Cler, bu çalışmaları sırasında Çameli’de, cura ustası Hayri Dev ile tanıştı. Cura ustası Dev’e hayran kalan Cler, O’nu tezine de taşıdı.

Cler, yazdığı 350 sayfalık tezi ile Sorbonne Üniversitesi’nin Etimoloji doçentleri arasına girdi. Hayri Dev’i uluslararası alanda kendine has müziği ve üç telli bağlamasıyla tanıtan ve Fransa’da görev yaptığı üniversitede ders anlatmasını, yabancı ülkelerde konserler verip UNESCO tarafından yaşayan insan Hazinesi seçilmesinde büyük rol oynayan Cler, 25 yıl aranın ardından Çameli’ye geldi. Cler, Hayri Dev’i ziyaret edip, birlikte üç telli cura çalıp, hasret giderdi.

25 yıl aradan sonra yeniden Çameli’de olmanın heyecanını yaşadığını söyleyen Cler, “Benim için tükenmek üzere olan bu geleneğe karşı bir tür sorumluluk, vicdan borcu. Ama her şeyin temelinde sağlam bir insani ilişki, dostluk yatıyor” diye konuştu.

Ege yöresindeki çalışmalarından sonra Alevi dinsel müziğini incelemeye başladığını belirten Cler, Antalya’nın Elmalı ilçesinin kırsal mahallesi Tekke’de araştırmalarda bulunacağını söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı