REKLAMI GEÇ

Yaşayan İnsan Hazinesi Hayri Dev toprağa verildi

Yaşayan İnsan Hazinesi Hayri Dev toprağa verildi

UNESCO tarafından yaşayan insan hazinesi, 3 telli curanın ve çam düdüğünün ustası Hayri Dev, sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlandı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Temmuz 2018 Çarşamba, 19:00

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü tarafından 10 yıl önce “Yaşayan İnsan Hazinesi Kültürel Miras Taşıyıcısı” seçilen 85 yaşındaki 3 telli cura ve çam düdüğü ustası Hayri Dev, tedavi gördüğü hastanede sabah saatlerinde hayatını kaybetti.

85 yaşında gözlerini yuman Hayri Dev’in ölümü Denizli’de tam bir şok etkisi yarattı.

Yaşayan insan hazinesi Hayri Dev için ikindi vakti Çameli’nin Gökçeyaka Mahallesi’nde tören düzenlendi. Cenaze törenine Vali Hasan Karahan, CHP Denizli Milletvekili H. Teoman Sancar, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ, siyasiler, iş adamları, yakınları ve vatandaşlar katıldı.

İkindi vakti kılınan cenaze namazının ardından Gökçeyaka Mezarlığı’nda son yolculuğuna uğurlanan Türk folklorunun “Dev” ismi Hayri Dev 5 çocuk babasıydı.

HAYRİ DEV KİMDİR?
15 yaşındayken dedesinin tavsiyesiyle üç telli saz (cura) çalmayı öğrenen Dev, yöredeki aşıkların atışmalarını dinleyerek, söyledikleri türküleri ezberleyerek büyüdü. Okuma yazmayı askerliği sırasında öğrenen Dev, geçimini uzun süre çobanlıkla ve düğünlerde saz çalarak sağladı.

FRANSIZ ARAŞTIRMACI HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
Teke yöresi kültürünü inceleyen Fransız araştırmacı Jerome Cler tarafından keşfedilen ve Paris’e davet edilen Hayri Dev’in hayatı değişti. 1996 yılından itibaren Fransa ve Almanya başta olmak üzere bir çok ülkede konserler verdi, Türk kültürünün tanıtılmasında önemli rol oynadı.

Çaldığı yöresel çam düdüğüyle UNESCO tarafından, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında 2008 yılında “Yaşayan İnsan Hazinesi Kültürel Miras Taşıyıcısı” ilan edilen Hayri Dev, yaşamı ve sanatı belgesellere konu oldu, dünyada birçok üniversitede ders verdi. Bir süre Denizli Büyükşehir Belediye Konservatuarı’nda üniversite öğrencilerine de ders veren Dev’e, yöre halkı “Koca Usta” ismini verdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı