REKLAMI GEÇ

Çardak’ı üzen haber

Çardak’ı üzen haber

Çardak’taki atıl organize sanayi bölgesini hareketlendireceği düşünülen 130 milyon dolarlık manganez tesisi yatırımı iptal oldu. Uzun süre ÇED raporu için beklenen yatırımın her şeyi hazırlanmışken yatırımcı vazgeçti.

Hüseyin Özgenç / DENİZLİHABER / 19 Temmuz 2014 Cumartesi, 09:58

Neredeyse 20 yıldır atıl vaziyette duran ve bir türlü istenen yatırımı çekemeyen Çardak’taki organie sanayi bölgesini canlandıracak olan yatırım iptal oldu. Denizli Sanayi Odası iki yıl önce Türkiye’nin dışa bağımlılığını kurtaracak manganez tesisi kurulması için 255 bin metrekare alanı GMY Madencilik’e tahsis etmişti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün de katıldığı protokol töreninde arazi tahsisi yapılmış ve firma önce 50 milyon, ileride de 130 milyon doları bulacak yatırım planlamıştı.

YATIRIMCIYA ULAŞAMIYORUZ
Aradan geçen zamanda tesisin kurulması için tüm yasal izinler alındı, hatta uzun uğraşlar sonucunda Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu da alındı. Tam yatırım başlayacak derken bu kez de yatırımcıya ulaşılamadı. Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Her şey hazırdı ama yatırımcılara ulaşamıyoruz” dedi.

ORTAKLIKTAN KAYNAKLANAN SORUN
Keçeci, “Biz alanı tahsis ettik, büyük bir heyecanla tüm işlemler tamamlandı. Hatta ÇED raporu da Sayın Bakanım Nihat Zeybekci’nin yoğun gayretleri sonucunda alınmıştı sanırım ortaklıktan kaynaklanan bir sorun nedeniyle yatırım iptal oldu” diye konuştu.

SİFTAH YAPMAK İSTİYORUZ
Bölgenin yatırım için çok cazip olduğunu belirten Keçeci, 3-4 yeni yatırımcıyla görüşme yaptıklarını ama bunun uzun bir süreç olduğunu belirtti, “Ben Çardak’tan ümitliyim. Bu bölgeye yatırım yapan artı bir önde başlayacak. Çardakta yapılan yatırımlar Denizli’de yapılanlardan artı bir teşvik avantajı var. Hava, kara ve demiryolu ile bitişik. İstihdam olarak da çok bakir bir yer. Kıraç tarım yapıldığından gelir seviyesi düşük. Buradaki bir sanayileşme bölgeye çok fazla katkı sağlar. Ama önce bir siftahı yapmamız ve bölgeye yatırımcı çekmemiz lazım” dedi.

VALİ: ÜZGÜNÜZ
Denizli Valisi Abdülkadir Demir de yatırımın iptal olmasının üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi. Vali Demir, yatırımın iptal olmasında bürokrasinin de etkisinin olduğunu söylerken, “Üzülerek ifade ediyorum ki firma yatırımdan vazgeçti. Bürokratik yapı, yerelde de Ankara’da da var. Yeni yatırım için girişimlerimiz var ama netleşmeden bir şey söyleyemem” diye konuştu.

550 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAKTI
Çardak’ta GMY Madencilik Ltd. tarafından temeli atılması planlanan ferrosiliko manganez tesisi, Türkiye’nin bu alandaki ithalatını azaltacaktı. Şirket üreteceği ferro manganez ve ferrosiliko manganez ile 150 – 200 milyon USD yıllık ihracat hedeflerken, tesiste günde 300 – 350 ton üretim planlıyordu. Hammadde ihtiyacını Denizli – Tavas’ta, Burdur – Tefenlili ve Muğla – Göcek’te yer alan manganez sahalarından karşılayacak olan tesis 550 kişiye doğrudan istihdam sağlayacaktı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı