REKLAMI GEÇ

Büyük Menderes ölmesin dedik, şimdi barajı kurutacaklar

Büyük Menderes ölmesin dedik, şimdi barajı kurutacaklar

Denizlihaber, geçtiğimiz hafta Büyük Menderes Nehri’nde yaşanan çevre katliamını gündeme getirdi. Devlet Su İşleri, suları tamamen çekilen nehir yatağına önce can suyu verdi, sonra da kapakları ardına kadar açtı. Böyle devam ederse, ağustos ayında Işıklı Barajı’nda su kalmayacak.

Ferah Işık / DENİZLİHABER / 9 Temmuz 2017 Pazar, 11:43

Denizlihaber, geçtiğimiz hafta Işıklı Barajı ile Adıgüzeller Barajı arasındaki Büyük Menderes Nehri’nde yaşanan çevre katliamını gündeme getirmişti. Yayınlarımızın ardından barajdan nehir yatağına saniyede 500 litre can suyu verilmeye başlandı.

Can suyu, menderes yatağında tarım arazisi bulunanlar tarafından su motoruyla çekilmeye başlayınca, yararı olmadı. Devlet Su İşleri (DSİ) Aydın Bölge Müdürlüğü, dün barajın kapaklarını tamamen açtı ve Büyük Menderes yatağına saniyede 6 bin litre su vermeye başladı.

DSİ’Yİ MAHKEMEYE VERECEK
Baklan Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Ayhan Demirdöğer, DSİ Bölge Müdürlüğü’nü mahkemeye vereceğini söyledi. Demirdöğer, “Denizlihaber’in yayınlarından sonra DSİ menderese can suyu bıraktı. Ardından, talimatla can suyunun ardından kapakları iyice açtılar. Barajda 90 bin hektometreküp su var. Tahminimce ağustos ayında su biter. Sulama birlikleri de tarım arazilerine su veremez. 650 bin dekar sulu tarım yapılan bölgemiz ülke ekonomisine de önemli katkıda bulunuyor. Büyük Menderes yatağını yaşatın dediler, DSİ barajı öldürecek. DSİ ile protokolümüz var. Protokole göre, sulama sezonunda Büyük Menderes’e saniyede 400 litre can suyu verilecekti. Protokolü bozdular. Şimdi tarım arazileri susuz kalacak. DSİ’yi mahkemeye vereceğim” dedi.

KÖKLÜ ÇÖZÜM GEREKİYOR
Ayhan Demirdöğer, yaşanan soruna köklü çözüm bulmaktan başka çare olmadığını, siyasilerin, “Barajın kapaklarını açın” talimatını vereceklerine köklü çözüme odaklanmaları gerektiğini söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na daha önce dosya sunduklarını ve sorunun köklü çözümü için çalışma beklediklerini belirten Demirdöğer, açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Işıklı Barajı yapay baraj olduğu için 30 yılda bir rehabilite edilmesi gerekiyor. 65 yıldır devlet buraya bir çivi bile çakmamış. Baraj yatağı temizlenmeli. Ayrıca, devlet barajın kapasitesini arttırmak için daha önce 40 bin dönüm araziyi kamulaştırmış. Ancak, bu arazileri şu anda vatandaşlar tarım arazisi olarak kullanıyor. Bölgede 2-3 yılda bir iyi yağış oluyor. Yağışların iyi olduğu dönemde su rezervi yapılsa hiç sorun olmaz. Rezerv yapılamıyor. Barajın şu anki kapasitesi 200 bin hektometreküp. Baraj yatağı rehabilite edilse, 40 bin dönem arazide su toplansa, baraj biraz daha derinleştirilse su toplama kapasitesi 500 bin hektometre küpe çıkacak. Böylece ne Büyük Menderes Nehri ne de sulama birlikleri susuz kalmaz. Yapılması gereken budur. Bakanlığa 1 yıl önce konuyla ilgili dosya verdik ama Ankara’dan hala ses çıkmıyor.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı