REKLAMI GEÇ

Çivril’de 5 bin yıllık izler

Çivril’de 5 bin yıllık izler

İnsanlık tarihi açısından son derece önemli Beycesultan Höyüğü’nü sınırlarında barındıran Çivril’de 5 bin yıl öncesine dayanan yerleşim araştırması yapıldı, yerleşimin dağdan başlayıp ovaya indiği tespit edildi.

Hüseyin Özgenç / DENİZLİHABER / 5 Ekim 2014 Pazar, 08:45

Binlerce yıllık tarihi ile insanlığa önemli veriler sunan Denizli’de, önemli arkeolojik alanlardan Çivril’de yerleşim araştırması yapıldı. Anadolu’daki ilk yerleşimlerden olan Beycesultan Höyüğü’nü de sınırlarında barındıran Çivril ve Baklan bölgesinde Ege Üniversitesi bilim insanlarının yaptığı çalışmada bölgenin yerleşim düzeni hakkında önemli bilgilere ulaşıldı.

YERLEŞİM DÜZENİ ARAŞTIRMASI
Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, Protohistorya ve Önasya Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Dr. Fulya Dedeoğlu iki yıl önce Denizli-Çivril İlçesi Yüzey Araştırması Verileri Işığında Milattan Önce 2’nci binyılda Yukarı Menderes Havzası Yerleşim Düzeni” başlığı altında bir çalışma yaptı.

BÜTÜN ÇAĞLAR İNCELENDİ
Yapılan yüzey araştırmalarına neredeyse insanlığın tarihinden başlandı. Araştırma sırasında Kalkolitik (bakır çağı), Erken Tunç Çağ, Orta Tunç Çağ, Geç Tunç Çağ, Demir Çağ, Hellenistik Dönem ile Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde dağlarda iskanın bulunduğu tespit edildi.

YERLEŞİM HEP VARDI
Dr. Dedeoğlu “Aşağı Çapak, Yukarı Çapak, Belence çevresindeki dağlık alanlarda yürütülen yüzey araştırmalarında 20’nin üzerinde arkeolojik yerleşim tespit edildi. Bugüne kadar Batı Anadolu’da yapılan tüm yüzey araştırmaları verimli geniş ovalar çevresinde yürütüldüğünden iskanın ağırlıklı olarak ova ve çevresinde yoğunlaştığı düşünülmekteydi. Bu yeni yüzey araştırması, sanılanın aksine dağlık alanların çok uzun bir süreçte, yoğun bir biçimde iskana uğradığını ortaya koydu” dedi.

RAPORDA NE YAZIYOR?
Dedeoğlu, raporunun sonuç bölümünde ise şu bilgileri paylaştı:
“M.Ö. 2’nci bin yılda bölgede öncülünü Erken Tunç Çağı III’ten izleyebildiğimiz büyük boyutlu yerleşimlerin Orta Tunç Çağı’ndan itibaren geliştiği ve Beycesultan Höyük’te tespit edilen saray ve kamusal yapıların kontrol ettiği, siyasi anlamda bir dönüşüm sürecine girdiği anlaşılmaktadır. Yerleşim sistemi içinde çeşitli sınıflandırmalar altında ele alınabilecek olan bu yerleşimler M.Ö. 2’nci bin yılda Batı Anadolu’daki büyük merkezler etrafında gelişen sistemlerin boyutu ve yapılanmasına iliştin iyi bir örnek teşkil etmektedir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı