REKLAMI GEÇ

Çivril’de ayçekirdeği sıkıntısı

Çivril’de ayçekirdeği sıkıntısı

Türkiye’nin çerezlik ay çekirdeğinin büyük bölümünü karşılayan Çivril’de,kuraklık ürün kalitesini etkiledi. Kalite düşünce, kilofiyat da 3,5-4 liraya indi.

Hüseyin Özgenç / DENİZLİHABER / 6 Eylül 2014 Cumartesi, 10:52

Türkiye’nin çerezlik ayçekirdeği ihtiyacının büyük bölümünün üretildiği Çivril ve Baklan ovalarında kurak geçen yazın yarattığı olumsuzluk gündemde.Geçen yıl yüksek verim alan ve ürünlerini 5-6 lira arasında satan ayçekirdeği üreticileri,bu yıl ürünün para etmemesinden şikayetçi. Havaların kurak gitmesi sebebiyle ürün kalitesi Elbistan ve Karaman ile aynı seviyeye,kilo fiyatı da 3,5-4 liraya indi.

KURAKLIK KALİTEYİ DÜŞÜRDÜ
120 bin dekarda ay çekirdeği yetiştiren ve yıllık ortalama 40 bin ton ürün alan Çivril’de,ürünün düşük kalitesi ve fiyatı Belediye Başkanı Gürcan Güven’in de gündemine girdi. Üreticilerden fiyatın düşüklüğü nedeniyle çok şikayet geldiğini belirten Güven, ayçekirdeği tüccarlarını yemekte bir araya getirdi.

FİYATLAR ÖZELLİKLE DÜŞÜK
Yemekte üreticinin mağdur edilmemesini isteyen Başkan Güven “Üretici çekirdek fiyatlarının düşük olduğunu ve tüccarın bilerek fiyatları alt sınırda tuttuğunu düşünüyor. Biz hepimiz bu toprakların insanıyız hepimiz bu topraklardan el emeğimizle beden gücümüzle ekmek yiyoruz. Biz tüccarında üreticinin de para kazanmasını istiyoruz. Bugün burada bir araya gelmemizdeki amaç hem üreticin hem de tüccarın beklentilerine cevap bulmaktır” dedi.

ÇİVRİL AYÇEKİRDEĞİ PAHALI
Tüccarlar ise,Çivril ve Baklan yöresinin çekirdeğinin kalitesiyle tercih edildiğini, ancak bu yıl ürün kalitesinin düştüğünü söyledi. Elbistan ve Karaman’da yetişen çekirdek kalitesininbu yıl Çivril’i geçtiğini düşünen tüccarlar, konuşmalarındafiyatların pahalılığından yakındı.

Karaman ve Elbistan’da 1,8-2,5 lira arasında çekirdek bulabildiklerini,daha düşük kalitedeki Çivril ayçekirdeğinin 3,-4,5 lira ile çok pahalı olduğunu savunan tüccarlar,Çivril’deki ayçekirdeğinin kalitesine göre çok iyi para ettiğini söyledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı