REKLAMI GEÇ

Çivril’de elma ağaçları sökülüyor

Çivril’de elma ağaçları sökülüyor

Çivril İlçesi’nde son 1 yılda, 48 bin dekarlık elma ağacı sahasının 5 bin dekarındaki elma ağaçları söküldü. Çivril Belediye Başkanı Gürcan Güven, “Üreticilerimiz organik üretime yönelsin, elmaya hak ettiği ekonomik değer verilsin, elmalarımız kurtulsun” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 6 Eylül 2014 Cumartesi, 12:07

Ferah IŞIK – Tunay YAZICI/ÇİVRİL (DHA)

Yıllık elma üretim kapasitesinin 150 bin ton olduğu Çivril’de elma ağaçları sökülmeye başlandı. Elma üreticisi ve Çivril Belediyesi’nde başkan yardımcılığı görevini yürüten Hasan Yazıcı, 10 yıl önce elmanın tarlada kilogram fiyatının 50-60 kuruş arasında olduğunu, ilaç, gübre ve mazot gibi girdi kalemlerinde büyük zamlar olmasına rağmen, üreticilerin hala elmayı tarlada 50-60 kuruş arasında sattığını söyledi. Elma üreticisinin para kazanamadığı için ağaçları söktüğünü vurgulayan Yazıcı, “Türkiye’nin en kaliteli elmalarının üretildiği Çivril’de böyle giderse elma ağacı kalmayacak. Mısır, Ürdün, Irak ve Suriye’ye ihracat yapılıyor. Rusya’ya da ihracat yapılacağını duyuyoruz. Devlet, elma üreticilerini teşvik etmeli, ithalatı durdurmalı, ihracata önem verilmelidir. Elma ağaçları kurtarılsın” dedi.

Çivril Belediye Başkanı Gürcan Güven ise kaliteli elma yetiştirmelerine rağmen pazarlamada sorun yaşandığını söyleyerek, “Üreticilerimiz organik üretime yönelsin, elmaya hak ettiği ekonomik değer verilsin, elmalarımız kurtulsun. Çivril elması tarihe karışacak. Üreticiler, ağaçları söküp yerine ayçekirdeği ve tahıl ürünleri ekimi yapıyor. Son yıllarda binlerce dekardan on binlerce ağaç söküldü” diye konuştu.

Çivril’de elma üretimi 15 yıl önce yılda 250 bin ton civarındayken, günümüzde bu rakam 150 bin tona geriledi. Elma hasadı ise, 20 Eylül’den itibaren başlayacak. Elma alımı yapanlar, birinci sınıf elmaya tarlada 50-60 kuruş arasında fiyat vermeye başladı.

Yorumlar

zafer   -  Bağlantı 6 Eylül 2014, 12:46

Bu, üzücü bir haber elbette… Kolayca yetişmeyen, yetişmesi yıllar alan meyve ağaçlarımız gibi değerlerimizin gelir getirmediği için çaresizlikten yok edilmesi, yerine kolay koyamayacağımız emeklerin de yok edilmesi anlamındadır, heba etmeyelim!

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı