REKLAMI GEÇ

Çivril’in yeni gözdesi: Kinoa

Çivril’in yeni gözdesi: Kinoa

Alternatif ürün arayışlarında olan Çivrilli çiftçinin yeni gözdesi astronot yiyeceği olarak da bilinen kinoa bitkisi oldu. Özdemirci Mahallesi’nde deneme üretimine başlanan kinoanın yüksek verimi çiftçinin umudu oldu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Ağustos 2016 Çarşamba, 11:49

Ürün çeşitliliğinin artırılması için arayışlara giren çiftçi, yeni ve pazarı yüksek ürünleri tercih ediyor. Bu ürünlerden biri de astronot yiyeceği olarak kabul edilen kinoa bitkisi.

Çivril’in Özdemirci Mahalylesi’nde bu yıl deneme ekimleri yapılan kinoa çiftçinin umutu haline geldi. Beklenenin üzerinde ürün veren kinoanın hasat dönemi geldi.

Özdemirci Mahallesi’nde Sedat Gök isimli çiftçi tarafından deneme amaçlı yetiştirilen kenoa bitkisinde başlayan hasadın verimli olması, Özdemirci’de farklı gelir kaynağı elde etme olanağı da ortaya çıkardı.

Özdemirci’nin kurak bir bölge olduğunu belirten Sedat Gök, “Çiftçi olarak ekimini yapabildiğimiz ürün sayısı sınırlı ve sadece kurak mahsul ekimi yapabiliyoruz. Kinoa bitkisini internette araştırdım. 4000 rakım yüksekliğe kadar yetişebileceğini öğrenince bu bitkiyi ekmeye karar verdim. Bu yıl deneme amaçlı ekim yaptık. 15 dekar ekim yaptık ve dekar başına 250 kilogram ürün bekliyoruz” dedi.

Bu ürünü tatmin edici seviyede pazarlayabilmeleri halinde daha sonraki yıllarda potansiyeli artırmayı hedeflediklerini belirten Gök, “Bu yıl ilk defa ektiğimiz kinoa çok fazla bakım ve su istemeyen bir ürün. Ancak bakımı ve çapası yapılan ürünlerde verimin çok daha yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Amatör olarak ilk kez denediğimiz bu üründen ektiğimiz diğer ürünlere nazaran daha çok para kazanacağımızı umuyoruz. Pazarlama konusunda sıkıntı olmayan bir ürün gelecek yıl daha fazla kişi daha fazla arazide ekim yapmayı hedefliyoruz” dedi.

KİNOA NASIL YENİR?
Kinoadan pilav, salata, kahvaltılık, hatta un haline getirirseniz tatlı bile yapabiliyor. İdeal olanı pişirmeden önce kinoayı birkaç saat suda bekletmek. Bu sayede içindeki enzimler harekete geçiyor. Kinoa, 15 dakika gibi kısa bir sürede pişiyor. Eğer suda bekletmek için vaktiniz yoksa pişirmeden önce bolca yıkamak gerekiyor. Her koşulda pişme süresi 15 dakikayı geçmiyor. Kinoa pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanabiliyor.

(Kaynak: Yeşil Çivril Haber)

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı