REKLAMI GEÇ

Çivril’de çekirdek hasadı başladı

Çivril’de çekirdek hasadı başladı

Türkiye’nin çerezlik ay çekirdeği ihtiyacının yaklaşık yüzde 35’lik bölümünün karşılandığı Çivril’de hasat dönemi başladı. 150 bin dekarlık alanda 40 bin ton ürün bekleniyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Ağustos 2017 Çarşamba, 10:47

Türkiye’nin çerezlik ay çekirdeği depolarından biri olan Çivril’de hummalı hasat dönemi başladı. Nisan ayında tohumların toprakla buluştuğu Çivril’de 4 aylık çalışmanın ardından ürünler hasat edilmeye başlandı.

150 bin dekar alanda üretimi yapılan ay çekirdeğinin yüksek rekoltesi çiftçiyi sevindirdi. Çivril’de yaklaşık 40 bin ton dolayında ürün almayı bekleyen çiftçilerin bir beklentisi de iyi fiyat.

Geçen yıllara oranla çekirdek fiyatının bu yıl biraz daha iyi olmasını beklediklerini belirten üreticiler, “Bu yıl Çivril’de çekirdek kalitesi çok iyi. Fiyat olarak 6 ile 7.5 lira arasında fiyat bekliyoruz” dedi.

Çekirdek ekimi yapan herkesin hummalı bir şekilde çalıştığı harman yerlerinde kurutma ve savurma yapılırken, henüz gerçekleşen bir satış yok. Dönüm başında 200 kilo mahsul aldıklarını ifade eden üreticiler, sulamada sıkıntı yaşanmasaydı rekoltenin biraz daha artabileceğini kaydetti.

Üreticiler, “Bu yıl barajda yeteri kadar su olmadığı için sulamada zaman zaman sıkıntı yaşandı. Onun için ay çekirdeğinde ortalama verim dönüm başına 200 kilo” dedi.

Çivril’de çekirdek alımı yapan yaklaşık 15 tüccar bulunurken, ay çekirdeği sezonunda dışarıdan gelen tüccarlar ile bu sayının alım sezonunda 40-50 tüccara kadar çıktığı belirtildi.

(Kaynak:Yeşil Çivril Haber)

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı