REKLAMI GEÇ

Çivril’de Osmanlı dönemi çeşmesi müteahhit firma tarafından yıkıldı

Çivril’de Osmanlı dönemi çeşmesi müteahhit firma tarafından yıkıldı

Çivril’in Işıklı Mahallesi’nde 19. yüzyılda yapılan tarihi çeşme, Büyükşehir Belediyesi’nden iş alan ve yol genişletme çalışmasını gerçekleştiren müteahhit firmanın dikkatsizliği nedeniyle yıkıldı. Duyarlı vatandaşlar, çeşmenin korunamamasına isyan ediyor.

Ferah Işık / DENİZLİHABER / 30 Haziran 2017 Cuma, 13:03

Işıklı Mahallesi’nde yol kenarında bulunan tarihi Uzun Sokak Çeşmesi’nin bir bölümü yol yapımı ve yol genişletme çalışmaları esnasında yıkıldı. Bu yıkıma duyarlı vatandaşlar ise isyan etti.

Bir evin avlusuna bitişik olarak 19.yüzyılda yapılan ve Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan tek cepheli, tek kanatlı, tek musluklu, dikdörtgen prizmal gövdeli, su depolu tarihi çeşmenin, Büyükşehir Belediyesi’nin yol genişletme ve yapım ihalesini alan müteahhit firma çalışanının dikkatsizliği sonucu yıkıldığı öğrenildi.

ÖNCE HIRSIZLIK OLDU
Işıklı mahalle sakinlerinden emekli öğretmen Sebahaddin Çakır, çeşmenin iki yanında sütun olması gerekirken sütunun kırılıp, molozlarla birlikte atıldığını söyledi. Çakır, “İki yıl önce çeşmeden değerli bir taş buradan söküldü ve kayboldu. Jandarma tutanaklarını tuttu ama taş bulunamadı. Yani tarihi taş çalındı. Yol yapımına başlandı burada bir sütun vardı ve o sütunun kırıldığını ve bir parçasının toprağın altında olduğunu gördüm. Kırılan sütunu da nereye attılar ne yaptılar bilmiyorum o da kayboldu. Geçmişimize, tarihimize büyük ayıp ediliyor. Tarihimize biz sahip çıkmıyorsak kökten kaldırsınlar. Tarihi çeşmeyi kim bu hale getirdi, üstüne gidilmelidir.

2007’DE KORUMA ALTINA ALINMIŞTI
Işıklı’daki tarihi çeşme, Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 29 Haziran 2007 tarihinde 990 sayılı karar ile koruma altına alınmıştı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı