REKLAMI GEÇ

Çivrilliler: Tren Garı müze olsun!

Çivrilliler: Tren Garı müze olsun!

Denizli’nin Çivril ilçesinde, uzun yıllardır kullanılmayan ve 18 yıl önce “Korunması Gerekli Kültür Varlığı” olarak tescil edilen Tren Garı’nın özelleştirilmesi gündemde. Ancak buna karşı çıkan Çivril Kent Konseyi, özelleştirme idaresine devredilen Devlet Demiryolları’na ait yapılar ile çevresinin müze olarak değerlendirilmesini istedi.

/ DENİZLİHABER / 6 Ocak 2014 Pazartesi, 13:24

ŞENGÜL BOZ
Çivril’i Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinden geçen, İstanbul ve Ankara’ya ulaşan ana hatta bağlayan 31 kilometrelik demiryolu, İngilizler tarafından yapılıp 1892 yılında ulaşıma açıldı. Yaklaşık 100 yıl yapılan seferler, 1988’de “devlet zarar ediyor” gerekçesiyle kaldırıldı. Böylece son noktası Çivril olan hat yıllardır kullanılmıyor.

İlçe halkı hattın yeniden açılması için zaman zaman girişimlerde bulunsa da istenilen sonuç alınamadı. Bu arada Çivril Belediyesi, çürümeye terk edilen bina ile diğer alanları 1 Ocak 2001 yılında Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’nden kiraladı.

KÜLTÜR VARLIĞI OLARAK TESCİLLENDİ
Bu arada Çivril Demiryolu Tesisleri, 18 yıl önce de İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından “Korunması Gerekli Kültür Varlığı” olarak tescillendi. Aynı kurul, bölgenin kültürel amaçlı değerlendirilebileceği, Demiryolları Müzesi veya Demiryolları Parkı olarak düzenlenebileceği kararını da aldı.

ŞARTLI KİRALAMA
Çivril Belediye Başkanı İbrahim Hakkı Aslan, 2 bin 86’sı kapalı, 52 bin 106’sı açık olmak üzere toplam 54 bin 192 metrekarelik alanın “taşınmazın tamamının mülkiyeti Devlet Demiryolları’na ait olup, Çivril İstasyonu’nun yeniden hizmete geçmesi durumu dikkate alınarak, taşınmazın satın alınması talebinde bulunulmaması” koşulu ile kiralandığını, dolayısıyla buranın özelleştirilemeyeceğini savundu.

ÇİVRİL BELEDİYESİ’NİN KULLANIMINDA
Aslan, aynı kira sözleşmesinin 3. maddesinde “Her yıl artış oranı yenilenerek 15 yıl süresince devam etmesi” bilgisinin yer aldığını ve Çivril Belediyesi’nin 2016 yılına kadar bu tesislerin kullanım hakkını elinde bulundurduğuna işaret etti.

 İMAR PLANINDA YEŞİL ALAN
Çivril İstasyonu’nun bulunduğu alanının ilçenin ortasında kaldığına ve buranın Çivril İmar Planı’nda yeşil alan olarak göründüğüne dikkati çeken Aslan, 54 bin 192 metrekare yerin Özelleştirme İdaresi’ne devri ile yeşil alandançıkarılıp konut veya ticariye çevrilmesinin hedeflendiğini iddia etti. Aslan, “Özelleştirme İdaresi tarafından yapılacak bir imar planı değişikliği, Çivril’in şehirciliğine darbe vuracaktır” dedi.

ic

KENT KONSEYİNDEN 2 MADDELİK KARAR 
Bu gelişmeler üzerine toplanan Çivril Kent Konseyi, 2 maddelik karar aldı.  54 bin 192 metrekarelik bölgenin Özeleştirme İdaresi’ne bırakılmasını karşı çıkan Çivril Kent Konseyi, bu devrin hayata geçirilmemesi için mücadele başlatılmasına karar verdi.

Aynı toplantıda, gelecekte hattın yeniden açılabileceğinin göz ardı edilmemesi ve istasyon bölgesindeki yapıların müze, diğer alanların ise Devlet Demiryolları Parkı olarak hizmete sunulması konusunda da görüş birliğine varıldı.

KARAR ANKARA’YA GÖNDERİLECEK
Çivril Kent Konseyi’nin aldığı iki maddelik karar, başta TBMM’de grubu olan siyasi partilerin milletvekilleri ile ilgili bakanlıklar, Denizli milletvekilleri,  Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve valiliklere gönderilecek.

Kararda imzası bulunanlar şöyle: Kent Konseyi ve Çivril Belediye Başkanı İbrahim Hakkı Aslan, genel sekreter Mehmet Arslan, yazman Münir Yazman ile yürütme kurulu üyeleri Lütfi Ulukaya,  Münir Sayhan,  Ümit Çelik,  Ayşe Ceylan,  Ali Eren, Fehmi Oğuz,  Ali Şahan,  İbrahim Evci,  Nuran Şafak ve Gençlik Meclisi Başkanı Ali Şahan, Kadın Meclisi Başkanı Nuran Şafak, Kültür Sanat Tarih Turizm ve Tanıtım Çalışma Grubu Başkanı Tayyar Karabulut, Halk Sağlığı ve Çevre Çalışma Grubu Zafer Kesimci, Eğitim Aile ve Çocuk Çalışma Grubu Başkanı Oya Düzalan.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı