REKLAMI GEÇ

Elmada üretim düştü, kalite arttı

Elmada üretim düştü, kalite arttı

Türkiye’nin en çok elma üreten illerindeki dondan dolayı rekolte düştü ama Çivril bu durumdan etkilenmedi. Elma ağaçlarını daha verimli hale getiren Çivril’de sofralık elma üretimi 180 bin tonu buldu; üretim de fiyat da yüz güldürdü.

Hüseyin Özgenç / DENİZLİHABER / 7 Ekim 2014 Salı, 08:01

Denizli’nin elmasıyla ünlü ilçesi Çivril’de üretimdeki değişim ve kalite artışı yüz güldürmeye başladı. Atadan kalma elma ağaçlarıyla üretim yapan ve mahsulün yüzde 60’a yakınını elma suyu fabrikalarına veren Çivril’de, bodur ya da yarı bodur ağaçlara geçilmesiyle ilçe sofralık elmadaki iddiasını ortaya koydu.

ÇİVRİL ELMASINA TALEP ARTTI
Geçtiğimiz mart ayında, elmaların çiçeklenme döneminde yaşanan don olayı nedeniyle Karaman ve Isparta gibi ülkenin en büyük elma üreticisi illerinde mahsulün az olması da Çivril elmasına olan talebi artırdı. Her yıl 450-500 bin ton dolayında elma üreten Karaman’da rekolte 100 bin tona kadar düşünce Çivril’in elması dalında kalmadı.

KALİTE DE REKOLTE DE 10 NUMARA
Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, don olayından Çivril’in çok etkilenmediğini belirterek, “Yaşanan dondan ötürü Karaman, Isparta gibi illerde rekolte beşte biri oranında düştü. Hal böyle olunca ihracata gönderilecek elma bulunamaz oldu. Ancak Çivril dondan etkilenmedi, Çivril’de kalite de, rekolte de 10 numara” dedi.

YENİ NESİL AĞAÇLAR ÇOK VERİMLİ
Çivril’de geçtiğimiz yıllarda 225 bin ton olan elma üretiminin, ağaç değişiminden kaynaklı olarak 180 bin tona düştüğünü belirten Özkul, “Rekolte düştü ama bunun sebebi, üreticinin üretimden vazgeçmesi değil, işi daha profesyonelce yapma isteğinden kaynaklı. Çünkü Çivril’de eski tip, babadan kalma elma ağaçları söküldü, yerine bodur ya da yarı bodur ağaçlar dikildi. Bu ağaçlar daha yeni 3-5 kilo elma alınabiliyor. Ama bu ağaçlar 3-4 yıl sonra tam verime geçtiğinde 70-80 kilo ürün alınabilecek. Bu üretim de Çivril’i Türkiye’nin en çok elma üreten yerlerinde zirveye doğru taşıyacak” dedi.

SOFRALIK ÜRETİM PARA ETTİ
Yeni nesil elmaların sofralık olduğunu da belirten Özkul, “Eski tip elmaların yüzde 60’ı elma suyu fabrikalarına gidiyordu. Ama şimdi sofralık elma üretimi hızla yaygınlaşıyor. Elmaların yüzde 85-90’ı kasaya giriyor, piyasaya sunuluyor. Çivril’de üretimde de pazarda da sıkıntı yok” diye konuştu.

Elma üretiminin yaygınlaştığı ilçede elmalar şu anda tarladan 80 kuruş ila 1 lira 20 kuruş arasında alıcı buluyor.

Yorumlar

hayret   -  Bağlantı 7 Ekim 2014, 21:52

3. icra dairesi kesin açılır. Bu adam uzayda mı yaşıyor. Meysuluk elma 12 krş. İşci bulunmuyor. elmalara 20 den fazla ilaçlama yapıldı hala hastalık var. Elmalar aşırı dökülüyor. Mazot ve gübre fiyatları tavan yapmış. Elma fiyatı 10 senedir aynı. Bu

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı