REKLAMI GEÇ

Güven: Işıklı Gölü’nün tabanı doldu, tutulan su azaldı

Güven: Işıklı Gölü’nün tabanı doldu, tutulan su azaldı

Çivril’deki Işıklı Gölü, S.O.S. veriyor. Yüz binlerce tarım arazisinin sulanmasını sağlayan gölün tabanının alüvyonla (akarsuların taşıyıp yığdıkları balçık, kil ve benzeri çok ince taneli şeylerin kum ve çakılla karışmasıyla oluşan yığın) dolması nedeniyle tutulan su miktarının azaldığı belirtildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Eylül 2016 Pazar, 10:29

Her geçen yıl su miktarı azalan Işıklı Gölü’nü kurtarmak için toplantı yapıldı. DSİ, DESKİ, Baklan Sol Sahil Sulama Birliği, MİGEM, Gümüşsü İshaklı Sulama Birliği, Işıklı Emirhisar Sulama Birliği ve Irgıllı Sütlaç Sulama Birliği’nin temsilcileri, Çivril Belediye Başkanı Gürcan Güven başkanlığında düzenlenen toplantıda bir araya gelerek, Işıklı Gölü’nün kurtarılması için yapılacak çalışmaları ele aldı.

GÖLÜN ABANI ALÜVYONLA DOLDU
Çivril Belediye Başkanı Gürcan Güven gölün, gölün tarımsal sulama için hayati önem taşıdığına dikkat çekerek, “Yaklaşık 50 yıldır sulama amaçlı kullanılan Işıklı Gölümüz maalesef zeminin alüvyon ile dolması nedeniyle artık daha az su tutuyor ve bu suda sulama sezonunda tüm ihtiyaca cevap veremiyor. Gölde ki suyun büyük bir bölümünün sulamaya kullanılması kuraklık tehlikesini doğuruyor. Acilen gölde daha fazla su nasıl tutarız onu bulmamız ve uygulamaya geçirmemiz gerek” dedi.

GEKA İLE ORTAK BİR ÇALIŞMA YAPTIK
GEKA ile birlikte Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne göl ile ilgili bir çalışma yaptırdıklarını anlatan Güven “2015 yılında Işıklı Gölü ile ilgili olarak Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin başkanlığında bazı üniversiteler ile bir çalışma hazırladık. Işıklı Gölü’ndeki asıl sorun suyun yetmemesi değil, zeminin dolmasından dolayı tutulan su miktarının azalması. Onun için gölde mutlak surette tutulan su miktarını arttırmalıyız” diye konuştu.

EN BÜYÜK SIKINTI VAHŞİ SULAMA
Göldeki suyun kullanımında da sıkıntı olduğunun altını çizen Güven, “göl elimizin altında olunca su bol gibi geliyor. Ama bizim su miktarı kadar suyun kullanımı ile de sıkıntımız var. Maalesef Çivril’de vahşi sulama çok yaygın ve bu tür sulama suyun israf edilmesi demek. Bir an önce Çivril Ovası’nda damlama sulamaya geçilmesi gerek” çağrısında bulundu.

DSİ’YE AİT ARAZİLER GÖLE DAHİL EDİLSİN
Gölde tutulan suyun 230 milyon meterküp, sulama yapılan alanın 650 bin dekar olduğunu kaydeden Güven, bu miktarın ancak Çivril, Baklan ve Çal’daki tarım arazilerinin sulama ihtiyacını karşıladığını, su miktarının artırılması için DSİ’ye ait arazilerin göle dahil edilerek depolama alanının genişletilmesini istediklerini söyledi.

Çivril Belediye Başkanı Gürcan Güven, Işıklı Gölü ile ilgili hazırladıkları dosyayı Denizli milletvekilleri, Orman ve Su İşleri Bakanlığı başta olmak üzere ilgili makamlara ileteceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Yeşil Çivril Haber

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı