REKLAMI GEÇ

Hörü Nine’nin teknoloji ile savaşı

Hörü Nine’nin teknoloji ile savaşı

Çivril’in Gümüşsu Mahallesi’nde yaşayan ve hasır dokumacılığı yaparak geçimini sağlayan Hörü Güneş (70) teknolojiye direniyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Aralık 2014 Çarşamba, 11:16

Işıklı Gölünden topladığı sazlardan dokuduğu hasırlar ile geçimini sağlayan Hörü Güneş 14 yaşından beri bu işi yapıyor. Önceden daha çok hasır dokuduklarını, ancak plastik hasırların çıkmasıyla talebin azaldığını belirten Hörü Güneş, “Eşimle birlikte çalışırsak günde iki hasır dokuyabiliyoruz. Gençken daha hızlı ve daha çok hasır dokuyorduk ama şimdi iki tane bitiriyoruz. Eşim hasta olursa ben tek başıma bir hasırı zor dokuyorum. Ayrıca eskisi kadar talep de olmayınca çok fazla üretim yapmıyoruz” dedi.

ic

Gümüşsu Mahallesi’nde 30-40 yıl önce birçok ailenin hasır dokumacılığı yaparak geçimini sağladığını belirten Hörü Güneş, “Benim gençliğimde daha çok aile hasır dokumacılığı yapıyordu. Birçok aile çocuğunu hasır ile okuttu ve evlendirdi ama plastik hasırlar çıktıktan sonra aileler hasır dokumacılığını bıraktı” dedi.

Hasırları ‘düzene’ taktıktan sonra yaklaşık üç saat içinde 1,5 X 4 metrekare hasır dokuduğunu belirten Hörü Güneş “Sazları gölden kestikten sonra kurumaya bırakıyoruz. Kuruyan sazların bir kısmını ortadan ayırarak düzleştiriyoruz. Daha sonra bunları eğirerek ip elde ediyoruz. İpleri tarak vasıtasıyla düzene bağlıyoruz sonra kalan sazları orakla ince ince kesip iplerin arasından geçirerek dokuyoruz” dedi.
Sazdan yapılan hasırların plastik hasırlardan daha sağlıklı olduğunu belirten Güneş “Bizim hasırlarımız nem ve rutubeti çeker, hem sıcak tutar. Ama plastik hasır böyle değildir” dedi.
Plastik hasırın 30 liradan satıldığına dikkat çeken Hörü Güneş, “Aynı büyüklükte saz ve plastik hasır arasında 10-15 lira fiyat farkı var. Plastik hasır pazarda 30 liradan satılırken bizim hasırlarımız 40-45 liradan satılır” dedi.

Yaptıkları hasırı almak için her hafta Isparta ve Afyon’dan alıcıların geldiğini belirten Hörü Güneş, “Hasırlarımızı sadece dağa çıkan yörük ve çobanlar alıyor. Eskiden evlerde de kullanılan hasırlar artık sadece çobanların çadırlarında kullanılıyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı