REKLAMI GEÇ

Işıklı eski günlerine dönüyor

Işıklı eski günlerine dönüyor

Doğal yaşamı ve çevreye verdiği hayatla Denizli’nin en önemli baraj göllerinden olan Çivril’deki Işıklı Gölü, ıslah edilecek ve eski günlerine geri dönecek.

Hüseyin Özgenç / DENİZLİHABER / 10 Ağustos 2014 Pazar, 10:05

Denizli’nin doğal güzelliklerinden, 217 tür olmak üzere 300 bine yakın kuşun, sazan, kadife, turna başta olmak üzere de birçok balık kerevit ve ıstakoz çeşidine ev sahipliği yapan Işıklı gölü ile ilgili ıslah çalışmaları başladı.

BİLİMSEL ÇALIŞMA BAŞLADI
Hafta içinde Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden gelen uzmanlar Çivril Belediye Başkanı Gürcan Güven ve Başkan Yardımcısı Hasan Yazıcı ile birlikte gölde incelemeler yaparak su ve canlı türlerinden örnekler aldılar.

ESKİ GÜNLERİNE DÖNECEK
Özellikle kerevit ve balık türlerinin ekonomiye kazandırılmasıyla bir dönemin geçim kaynağı olan Işıklı Gölü’nün eski günlerine dönmesi için çalıştıklarını söyleyen Çivril Belediye Başkanı Gürcan Güven, çalışma için geç bile kalındığını belirtti. Güven “Işıklı ve Gökgöl’de yapacağımız ıslah, koruma ve geliştirme çalışmaları ile Çivril’in simgesi Işıklı gölümüzü eski günlerine döndüreceğiz” dedi.

GÖL TABANI TEMİZLENECEK
Çalışma kapsamında göl tabanının temizleneceğini ve canlı türlerinin artacağını belirten Başkan Güven şunları söyledi:
“Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden ilçemize davet ettiğimiz profesör ve uzman hocalarımız ile Işıklı, Beydilli, Seraserli ve Gökgöl’den su numuneleri ile gölde yaşayan balık ve canlı türlerine ait örnekler aldık. Hocalarımız gölün tabanında bulunan torf ve bitki türlerinden de örnekler aldı. Bu numuneler üzerinde yapılan incelemeler neticesinde Işıklı ve Gökgöl’de hem canlı türlerinin arttırılması hem de gölün tabanının temizlemesi konusunda detaylı çalışmalara başlayacağız.”

10 FABRİKAYA BEDEL
Işıklı Gölünün 10 fabrikadan daha azla ekonomik değere sahip olduğunu belirten Başkan Güven “Bundan 20 – 30 yıl önce balık ve ıstakoz ihracatının yapıldığı Işıklı Gölü ve Gökgöl’ü eski günlerine döndürmemiz gerekiyor. Buralarda yapılacak torf, balık ve ıstakoz üretim çalışmaları Çivril ekonomisine çok büyük destek sağlayacaktır. Işıklı gölünün bugün 10 fabrikanın sağladığı faydadan daha fazla fayda sağlayacağına inanıyorum” dedi.

(Manşet Fotoğrafı: Rasim Çetiner)

Yorumlar

mtsf   -  Bağlantı 11 Ağustos 2014, 09:00

önce oradaki kaçak avcılığı önleyin sezon açılmadan ördek kalmadı…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı