REKLAMI GEÇ

Işıklı Gölü’nde153 kuş türünü barınıyor

Işıklı Gölü’nde153 kuş türünü barınıyor

Çivril’deki Işıklı Gölü, göçmen kuşlara ev sahipliği yapmasıyla kuş gözlemcilerinin ilgi odağı haline geldi. Göçmen kuşların da varlığını sürdürdüğü Işıklı Gölü’nde son yapılan araştırmada 153 kuş türü tespit edildiği belirtildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Eylül 2015 Cumartesi, 10:23

Pamukkale Üniversitesi ile Orman Bölge Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirilen arazi ve literatür araştırmaları sonucunda Işıklı Gölü’nde, 153 kuş türü tespit edildiği, bu türlerden 100’ünün yerli veya yaz göçmeni olarak alanda ürediği belirlendi.

Ayrıca kıyıdan yapılan sayımlarda, Tepeli Pelikan yuvası gözlenmemesine rağmen yaz döneminde genç Tepeli Pelikan türünün bu alanda görülmesi, bu kuş türünün bu bölgede ürediği belirlendi. 

Denizli Valiliği resmi internet sitesinde konuyla ilgili yayınlanan açıklamada, “Işıklı Gölü’nün güneybatı kıyısındaki adacıklarda ayrıca 5 adet Mahmuzlu Kızkuşu yuvası tespit edildi. Işıklı ve Kanalboyu, Işıklı Gölü’nün aynası konumunda olup kış döneminde kuşlar tarafından beslenme alanı olarak kullanıldığı uzmanlar tarafından tespit edildi. Akdağ’da üreyen Kara Akbaba, Ak Kuyruklu Kartal, Kaya Kartalı gibi yırtıcı kuşlar, yine bu alanı beslenme amacıyla kullanıyor. Göç döneminde 6 tür alanda geçit türü olarak tespit edildi. Bu türler avifauna (belirli bir bölgedeki kuşlar veya kuş türleri) listesinde durumları konaklama olarak belirtildi” denildi.

IŞIKLI’DA 46 BİN 572 KUŞ VAR
Denizli Orman Bölge Müdürlüğü ile Pamukkale Üniversitesi arasında yapılan protokol çerçevesinde her yıl yapılan sayım sonuçlarına göre Işıklı ve Gökgöl’de 46 bin 572 adet, Acıgöl’de 9 bin 768 adet kuş tespit edildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı