REKLAMI GEÇ

Otlaklar yetmiyor

Otlaklar yetmiyor

Çivril’in Belkuyu Yaylası’ndaki otlakları kullanan ve geçimlerini çobanlık yaparak sağlayan aileler, bahar ayları ile birlikte buraya il dışından göçer çobanların gelmesiyle sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Hüseyin Özgenç / DENİZLİHABER / 19 Mayıs 2014 Pazartesi, 11:28

Çivril’de sınırlı mera alanları,göçerler ile geçimini çobanlıktan sağlayanlar arasında problem olmaya devam ediyor. Yeşil Çivril Gazetesi’nden Bülent Çakır, ilçede yaşanan mera problemine dikkat çeken haberinde, en verimli otlakların Belkuyu Yaylası’nda bulunduğunu, ancak il dışından gelen göçerler ile yerleşik çobanlar arasında her yıl aynı sıkıntının yaşandığına işaret etti.

3 BİN HAYVAN VAR
Kış aylarında Naldanlı’da hayvancılık yapan çobanlar, yaz aylarında çıktıkları Belkuyu Yaylası’ndaki otlakların her yıl Aydın’dan gelen göçer çobanlara kiraya verildiğini ve hayvanlarının yeteri kadar beslenemediğini iddia etti.
Babası ile birlikte 60 yıldır Naldanlı’da hayvancılık yapan Fatih Kılıç, otlakların kendi hayvanları için yetecek büyüklükte olduğunu belirterek, “Biz Naldanlı’da 11 aile yaşıyoruz. Toplam 3 bin küçükbaş, 100 dolayında da büyükbaş hayvanımız var. Yaz aylarında çıktığımız Belkuyu Yaylası, Belence ve Koçak’tan da çobanların gelmesiyle burası yetersiz kalıyor” dedi.

‘BİZE ANCAK YETİYOR’
Çiftçi Mallarını Koruma Birliği’nin bu konuda tedbir alması gerektiğini ifade eden Kılıç, “Çiftçi Mallarını Koruma Birliği, göçerlerden ‘otlakiye’ kirası alabilmek için yetersiz olan otlakları kiraya veriyor. Belkuyu’daki otlaklar sadece buradaki çobanların hayvanlarına yetecek büyüklükte” diye konuştu.

HASTALIK RİSKİ VAR
Aynı bölgede çobanlık yapan Şenol Menevşe de, Belkuyu’daki otlaklarda su sıkıntısı olduğunu dile getirerek, “Otlak zaten yetersiz ve küçük. Buraya çıkan Çivrilli çobanların yaklaşık 4 bin hayvanı var. Buradaki su kaynakları yetersiz. Bizim hayvanlarımıza bile yetmiyor. Dışarıdan gelen hayvanlar denetimsiz. Bazen gelen hayvanlar hastalıklı oluyor. Bu hastalıkların bizim hayvanlarımıza geçme olasılığı da var” açıklamasını yaptı.

Belkuyu otlakları; Belence, Koçak ve Cabar mahallelerindeki çobanlar ile Naldanlı’daki 11 çoban aile tarafından ortak olarak kullanılıyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı