REKLAMI GEÇ

Sulama Birliği’nin 7 milyonluk borcu ne oldu?

Sulama Birliği’nin 7 milyonluk borcu ne oldu?

Çivril’in yedi mahallesindeki 55 bin dekar tarım alanının sulanmasını sağlayan Irgıllı-Sütlaç Sulama Birliği, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın onayıyla fesh edildi. Sulama hizmetinin Çivril Belediyesi’nce verilmesi, AK parti ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi. Ancak, bu kez “feshedilen birliğin 7 milyon liralık borcu ne oldu?” sorusu gündeme geldi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 26 Mayıs 2016 Perşembe, 12:35

Çivril’in Irgıllı, Sundurlu, Tekke, Bayat, Beyköy, Çandır ve Çetinler mahallelerindeki 55 bin dekar tarım arazisine su sağlayan Irgıllı-Sütlaç Sulama Birliği, içine düştüğü borç batağından dolayı feshedildi. Fesihe neden olan süreç, Denizli Valiliği’nce yapılan idari ve mali denetimle başladı.

FESİHE GİDEN YOLU VALİLİK RAPORU AÇTI
Valilik denetiminde ortaya konulan tespitler sonucunda, 6172 Sayılı Sulama Birlikleri Kanunu’nun 20. maddesinin 1. fıkrasındaki “Birliğin amacına ulaşamayacağının ya da birlik meclisinin 6. maddede belirtilen sayıda toplantı yapmadığının tespit edilmesi durumunda birlik bakan onayı ile feshedilir” hükmü uygulandı.

denizli-civril-sulama-birligi-7-milyon-tl-borc-kiminBAKAN ONAY VERDİ
Denizli Valiliği’nin tespitleri ve ilgili yasa hükümleri doğrultusunda DSİ Genel Müdürü Ali Rıza Diniz’in Orman ve Su İşleri Bakanlığına gönderdiği fesih yazısına, Bakan Veysel Eroğlu olur verdi. Bakanlık onayıyla da 7 milyon liralık borç yükü altındaki Irgıllı-Sütlaç Sulama Birliği feshedildi.

ÇİVRİL BELEDİYE MECLİSİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI
Birliğin fesih kararını veren bakanlık, hizmetin devamlılığı konusunda da Çivril Belediyesi’ne yöneldi. Yapılan görüşmelerin ardından yazılı bir protokol imzalanmadan Çivril Belediye Meclisi olağanüstü toplantıya çağrıldı.

Çivril belediye Başkanı Gürcan Güven, üyeleri bilgilendirirken, belediye olarak Türkiye’de bir ilke imza attıklarını söyledi. Güven, “Türkiye’de ilk defa bir belediye sulama birliği devralacak. Belediye olarak verdiğimiz hizmetlerin yanında Irgıllı, Çandır, Sundurlu, Tekke, Bayat, Beyköy ve Çetinler mahallemizde yaşayan ve bu birlik sayesinde sulama yapan 10 bin çiftçimizin mağdur olmaması için bu konuyu olağanüstü gündemle görüşme kararı aldık. Eğer sulama sezonunda 55 bin dekar arazi sulanmazsa bu bölgedeki çiftçilerimiz mağdur olur” dedi.

MHP’DEN DESTEK
MHP Grubu adına söz alan İsmail Çorbacıoğlu ise, yapılan uygulamanın belediye faaliyetleri kapsamında olmamasına rağmen çiftçilerin mağdur olmaması ve sulama sezonunu kaçırmaması için destekleyeceklerini söyledi.

CHP ÇEKİMSER KALDI
CHP Belediye Meclis Üyesi Tünay Yazıcı da, Sulama hizmeti verilmesinin bir protokole bağlanmaması nedeniyle 7 milyon liralık borç yükünün Çivril belediyesi’ne kalacağı endişesini taşıdıklarını belirtti. Yazıcı, “Belediye Başkanı borçsuz devralındığını söylese de meclisteki ifadelere bakıldığında bir protokol olmadığı anlaşılmaktadır. 7 milyon lira borç oluşuncaya kadar bu devlet neredeydi? Vali neredeydi? 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanunu’nun 20. maddesi b fıkrasında bu yolla fesh edilen birliklerin DSİ tarafından yürütülebileceğini ifade etmektedir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından yapılan oylamaya geçildi. CHP’li üyelerin çekimser kaldığı görülürken, sulama hizmetinin Çivril Belediyesi’nce yürütülmesi AK Parti ve MHP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı