REKLAMI GEÇ

Denizli’ye yeni bayram!

Denizli’ye yeni bayram!

Denizli Belediye Meclisi, Kurtuluş Savaşı yıllarında, direnişin ilk kıvılcımını başlatan Denizli’deki şehitlerin anısına 15 Mayıs’ın Milli Mücadele Kutlama ve Anma Günü olarak kutlanması kararını aldı.

/ DENİZLİHABER / 15 Mayıs 2007 Salı, 00:00

Nihat Zeybekci’nin başkanlığında toplanan meclis toplantısında, gündemin en önemli maddesi 15 Mayıs’ın Milli Mücadele Kutlama ve Anma Günü olarak kutlanmasını oluşturan maddeydi.

Başkan Zeybekci, Çeşitli İşler Komisyonu’nun meclise sunduğu söz konusu gündem maddesinin okunmasının ardından neden böyle bir karara gerek duyulduğunu ifade etti. Belediyenin, Denizli tarihinin gelecek nesillere aktarılması gibi bir görevi yerine getirmesi gerektiğini kaydeden başkan Zeybekci, şöyle konuştu:

‘Müftü Ahmet Hulusi Efendi, Denizli Mutasarrıfı olan Faik Bey (Öztrak), Askerlik Şubesi Başkanı Tevfik Bey, Belediye Başkanı Hacı Tevfik Bey ve emeği geçen tüm Denizliler’in hatırasına saygı amacıyla her yıl 15 Mayıs Milli Mücadele Kutlama ve Anma Günü olarak kutlanmasını düşündük. Ahmet Hulusi Efendi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en sevdiği insanlardan birisidir. Bizim, Denizli’nin tarihini yeniden yazmak gibi düşüncemiz yok. Ama, Denizli’nin tarihini gelecek nesillere aktarmak gibi bir görevi yerine getirmemiz gerekiyor.’

Kıymetini bilemedik”

Denizli’nin kurtuluş mücadelesinin başlamasında kıvılcımın başlatıldığı iller arasında yer aldığına dikkat çeken Zeybekci, ‘Tüm düşmanın denize dökülmesindeki ilk kurşun atılması gibi, bu millette ilk kurtuluş mücadelenin başlaması gibi ilk sancağın açılması da Denizli’de yapılmıştır. Biz bunun kıymetini şimdiye kadar pek bilemedik. Ama bugünden sonra biz Denizli Belediyesi Meclisi olarak 15 Mayıs’ı bir milli mücadele günü, bir direniş, ayaklanma, başkaldırı ve bir maneviyatımıza sahip çıkış günü, vatanımıza sahip çıkışımızın günü olarak kutlama fikri çıktı aramızdan. Dolayısıyla bunu meclise getirdik’ dedi.

CHP grubu adına söz alan Zafer Gönenç de, meclise getirilen bu gündem maddesine yürekten katıldıklarını belirterek, Denizli’nin Milli Mücadeleye katılan ilk iller arasında yer aldığını, Ulu Önder Atatürk’ün Samsun’a çıkmasıyla Denizli’de kurtuluş mitingleri düzenlenmeye başlandığını kaydetti.

DYP’li meclis üyesi Ümit Bahtiyar da karara destek verdi. Ardından oylamaya geçildi. 15 Mayıs’ın Milli Mücadele Kutlama ve Anma Günü olarak kutlanmasını konu alan madde, oy birliğiyle kabul edildi. Böylece, ilan ve reklam panolarında Türkçe sözcük kullanma zorunluluğu getiren Denizli Belediye Meclisi, aldığı bu kararla bir kez daha Türkiye’ye örnek oldu.

Bu kararın ardından Denizli Belediyesi bu yıl ki 15 Mayıs Milli Mücadele Günü kutlamaları için hemen harekete geçti. Kutlama etkinliklerinde,15 Mayıs günü saat 12.00 da Kayalık Mahallesi’nden başlatılacak yürüyüşle Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin kurtuluş kıvılcımını başlatarak ilk miting düzenlediği Bayramyeri Meydanı’na yürünecek. Denizli Belediye Başkanı, burada Müftü Ahmet Hulusi Efendi’nin halka hitabını vatandaşlara aktaracak. Ardından halkoyunları gösterisi ve Mehteran Konseri verilecek.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı