REKLAMI GEÇ

Günlük deresi tarihe karıştı

Denizli Belediyesi, 50 yıldır açıkta akarak çeşitli hastalıklara davetiye çıkaran ve çiftçilerin tarımsal sulamada kullandıkları Günlük Deresi’ni, ıslah ediyor.

/ DENİZLİHABER / 2 Temmuz 2007 Pazartesi, 00:00

Denizli Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü, yaklaşık 1200 metre uzunluğundaki derenin tehlike olmaktan çıkartılması için projeyi uygulamaya koydu. Yunus Emre Mahallesi içinden geçen ve 2 belde belediyesi ile 1 mahallenin kanalizasyon atıklarının bir bölümünü toplayan Günlük Deresi güzergahına 1, 1,2 ve 1,4 metre çapında dev borularla 3-5 metre derinliğinde ana kanalizasyon kolektör hattı yapıldı. Çevre evlerden ve mahallelerden gelen kanalizasyon atıkları da Günlük Deresi’nden alınıp bu kolektöre bağlandı. Yaklaşık 6 ay süren çalışmanın sonucunda, çocukların içinde oynadıkları, çiftçilerin bahçe ve tarlalarını sulayıp sebze meyve yetiştirdikleri açıkta akan mikrop yuvası Günlük Deresi, tamamen kapatıldı. Böylece, 50 yıldır özellikle sıcak havalarda çeşitli hastalıkları tetikleyen dere, toprağın 3-5 metre altından Atıksu Arıtma Tesisi’ne yönlendirildi.

Bu arada, kanalizasyon atıklarından arındırılan Günlük Deresi içine ise tarımsal sulamada kullanılmak üzere 0,3 metre çapında beton büzlerle temiz sulama suyu hattı inşaatına başlandı.

Su İşleri Müdürlüğü Ekipleri, Alabalık Tesisleri’nden çıkartılan temiz suyu Yunus Emre Mahallesi çevresindeki bahçelere ve tarlalara ulaştırmak amacıyla 40 derecenin üzerinde sıcaklığa aldırmadan çalışmalarını sürdürüyor. Her bahçe önüne ana hattan bağlantı parçası bırakan ekipler, çiftçileri atık suyla yetiştiricilik yapmaktan kurtaracak. Denizli Belediyesi temiz sulama suyu hattı sayesinde temiz sağlıklı sulama suyu kullanılarak sebze ve meyve yetiştirilmesine de destek olacak.

Denizli Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürü Şule Vardar, belediyenin alt yapı işlerine ağırlık verdiğini, mikrop saçan derelerin bir bir kapatıldığını belirterek, ‘Daha öncede sanayi kuruluşlarının yoğun olduğu kanalizasyon hattının olmadığı Bozburun Bölgesi’nde çalışmamız oldu. 65 yıldır açıkta akan Bağırsak Deresi’ni yerin altına aldık. Yine açıkta akan Tabakhane Deresi’ni ana kolektöre aktardık. Şimdi de 1200 metre uzunluğundaki günlük kanalizasyon deresini toprağın 3-5 metre altına indirdik. Tarımsal sulama hattı çalışmalarımız ise devam ediyor’ dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı