REKLAMI GEÇ

KEMİK SIZLATAN operasyonu

Denizli Belediyesi’nin AKP’li Başkan ve meclis üyeleri, aşırı dinci olduğu ileri sürülen öğrencisince katledilen şehit öğretmen Yusuf Batur’un ismini, verildiği caddeden kaldırmak istedi. Meclis kararı, yargı duvarına çaptı. Şimdi de Uğur Mumcu Caddesi’nin tabelaları kaldırıldı, yerine yenisi konulmadı.

/ DENİZLİHABER / 30 Kasım 2007 Cuma, 01:00

Denizli Belediyesi’nin AKP’li başkan ve meclis üyeleri, aşırı dinci olduğu iddia edilen lise öğrencisinin görevi başında öldürdüğü Şehit Öğretmen Yusuf Batur’un isminin verildiği caddenin adını değiştirme girişimi yargı engeline takılmıştı. Aynı dönemlerde bir Güney Doğu şehidinin ismini taşıyan caddeye yönelik isim değişikliği önerisi de meclise getirildi. Yoğun tepki, ret kararını zorunlu kıldı. Belediye ekiplerinin şimdi de, Bahçelievler Mahallesi’ndeki Uğur Mumcu Caddesi’nin isim tabelalarını sessiz sedasız bir operasyonla aylar önce kaldırdığı ortaya çıktı. Mahalle sakinlerinin iddiasına göre tabelalar kaldırılalı aylar oldu. Cadde üzerindeki tüm sokak ve mahalle yön levhaları ise duruyor.

Başkan Yardımcısı “Haberim Yok”

Belediye Başkan Yardımcısı Ali Alaybeyoğlu, Uğur mumcu tabelalarının niçin kaldırıldığı sorusuna “haberim yok” yanıtını verdi. Alaybeyoğlu “Haberim yok, büyük ihtimalle arkadaşlarımız bir tabela yenileme çalışması nedeniyle kaldırmışlardır. Kısa sürede yerine yenisi dikilir” diye konuştu.

Uğur Mumcu Caddesi’ndeki operasyon, mahalle sakinlerinin yanı sıra Denizli Belediyesi’nin eski Belediye Başkanları ve CHP’li meclis üyelerinin tepkisini çekti.

Cumhuriyet kazanımlarını silmek istiyorlar!

Şehit Öğretmen Yusuf Batur’un aynı mahallede oturan eşi Ümmühan Batur da görgü tanıklarından. Batur, “Uğur Mumcu’nun tabelaları yaklaşık 6 ay kadar önce kaldırıldı. Belediye yetkilileri bir yıl kadar önce levhaları değiştirdi ve küçük harflerle aşağılarcasına “uğur mumcu”yazdı. Düzeltilmesi konusunda mahalle sakinleri olarak yetkilileri uyardık ama sonrasında bir baktık ki tabela kalktı. Yerine yenisini koymadılar. Bu bence basit bir iş savsaklaması filan değil. Yapmak istedikleri yerlere çok iyi hizmet veriyor ve bütçe ayırıyorlar. Bunun altında bence Cumhuriyet kazanımlara sahip çıkan kişilerin düşüncelerini silmek yatıyor” diye konuştu.

Marım: Biz o levhayı dikmesini biliriz!

Cadde’ye Uğur Mumcu adının verildiği dönemin Belediye Başkanı CHP’li Ali Marım, “Mumcu, düşüncesiyle cumhuriyet ilkelerinin ve Atatürk devrimlerinin yılmaz savunucusu olarak tüm ulusun beğenisini kazanmıştır. Öldürülmesine rağmen kimsenin beyninden, belleklerinden o güzel insanı silememişlerdir. Levhanın ortadan kaybolması, ya da silinmesi küçük beyinlerin işidir. Bu tarz girişimler, hiçbir zaman o değerli insanın saygınlığında eksiklik hissettiremez. Böyle küçük oyunlarla onu sevenleri üzmeye gerek yok. Belediye yetkililerine sesleniyorum. En kısa zamanda eskisinden daha iyisini yapacağını söylediğiniz levhanın dikilmesini bekliyoruz. Yoksa biz o levhayı dikmesini biliriz” diye konuştu.

Batur girişimine yargı dur demişti

Denizli Belediyesi AKP’li meclis üyelerinin önerisiyle, 7 yıl önce öğrencisi tarafından öldürülen Şehit Yusuf Batur Öğretmen’in adını taşıyan caddenin ismi, geçtiğimiz yıl değiştirilerek “Meclis Caddesi” olmuştu. Ancak Batur’un öğretmen eşi Ümmühan Batur, Denizli İdare Mahkemesi’ne başvurarak, yürütmeyi durdurma davası açtı. 8 ay süren davanın ardından Ümmühan Öğretmen’in başvurusunu haklı gören mahkeme, Meclis Caddesi’nin isminin tekrar Şehit Yusuf Batur Caddesi olarak değiştirilmesi kararını verdi.

AKP’li Denizli Belediyesi, kararın ardından caddenin her iki girişindeki Meclis Caddesi tabelalarını indirdi ancak yerine yalnızca bir girişe ve eskisine oranla daha küçük bir tabela yerleştirdi.

Doğru bulmak mümkün değil

Şehit Öğretmen Yusuf Batur’un isminin caddeye verildiği dönemin Denizli Belediye Başkanı DYP’li Ali Aygören, “İsim değişikliklerine her zaman karşıyım. Her zaman söylüyoruz, alışılmış bir isim değiştirilmemeli. Sırf bu nedenle bile, yapılan işi doğru bulmak mümkün değil” diye konuştu.

Yapılmak istenen ortada!

Denizli Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Avukat Zafer Gönenç, olayın arkasında ideolojik ve siyasal bakış açısının yattığı görüşünde. Yusuf Batur’un gerici bir öğrenci tarafından katledildiğine dikkat çeken Gönenç, “Uğur Mumcu’yu anlatmaya gerek var mı? Yurtsever, korkusuz bir aydın, gazeteci ve tüm dünyanın bildiği bir aydın. Aynı zamanda eşi Denizlili olan Uğur Mumcu’nun adının bir caddeye verilmesi Denizli için bir onurdur aslında” diye konuştu. Yusuf Batur isminin mecliste muhalefetin karşı çıkışına rağmen değiştirildiğini anımsatan Gönenç, girişimi yargı duvarına takılan AKP’lilerin şimdi sessizce illegal bir şekilde Uğur Mumcu caddesine yönelik benzer girişim içinde olduğunu belirtti.

“Belediye siyasal partiye bir ait kurum değildir. Cadde, sokak ve okul isimlerinin siyasallaştırılması çok doğru değil” diye konuştu.

Yaptırdıkları okula Kısakürek ismini veriyorlar!

Denizli Belediyesi’nce bir ilköğretim okulu yaptırıldığına dikkat çeken Gönenç, “İlköğretim okuluna ideolojik kimliği ön plana çıkan, Sayın Başkan’ın hayranı olduğu Necip Fazıl Kısakürek’in ismini veren bir zihniyet söz konusu” dedi ve Başkan Zeybekci ve ekibinin yapmak istediklerinin bu olayla bile rahatlıkla anlaşıldığını belirtti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı