REKLAMI GEÇ

Kurt ve Acar sordu Zeybekci yanıtladı!

ART TV’de yayınlanan ve Sedat Kurt ve Murat Acar’ın hazırladığı ‘Tartışmasız’ Programı’na konuk olan Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Denizli’ye ilişkin merak edilen tüm soruları, canlı yayında bir bir cevapladı.

/ DENİZLİHABER / 13 Aralık 2007 Perşembe, 01:00

Yayınlanmaya başladığı ilk günden itibaren Çarşamba akşamlarının rakipsiz tek programı olan ‘Tartışmasız’, yine tüm Denizli halkını ekranları başına kilitleyerek, belki de yayın hayatının en çok ilgi çeken yayınına imza attı. Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci’nin konuk olduğu programda, Usta Gazeteciler Sedat Kurt ve Murat Acar sordu, Başkan Zeybekci, belki de hiç olmadığı kadar açık yanıtlarla Denizli’ye dair merak edilen tüm noktaları bir bir aydınlattı. Kısa mesaj yoluyla ekranları başından interaktif olarak programa katılan vatandaşlar da, haftalardır çözüme kavuşmasını bekledikleri sorunlarını doğrudan Başkan Zeybekci’ye iletti. Denizli Belediyesi’nin bütçe tartışmalarından TOKİ’ye, trafik sorunundan kentteki bazı tabelaların kaldırılması çalışmalarına kadar birçok konunun masaya yatırıldığı program, izleyenlere keyifli anlar yaşattı.

‘Giderlerden kıstık, bütçeyi arttırdık!’

Programın başında 2007 yılının Denizli’ye neler getirdiğini anlatan Zeybekci, Denizli Halkı’nın yaşam standartlarını yükselttiklerini belirterek, 2008’de de birçok projenin faaliyete geçeceğinin altını çizdi ve ekledi, “2008’de ciddi altyapı çalışmalarımız olacak ve kentin büyük bölümünü yeniden kazacağız. Ama artık vatandaşlarımız bu duruma alıştı. Yapılan çalışmaların onların menfaatine olduğunu bildikleri için bu konuda bize eskiye nazaran daha hoşgörülü davranıyorlar”

Belediye bütçesinin yüzde 85 oranında gerçekleştiğine dikkat çeken Zeybekci, 58 milyon YTL olarak alınan bütçenin, TOKİ’den gelen 60 milyon YTL’nin de eklenmesiyle 250 milyon YTL’ye çıktığına vurgu yaptı. Bu bütçeyi oluşturmak için çok zorlandıklarını ve birçok yerden kesintiler yaptıklarını ifade eden Zeybekci, “Belediyemizin gayrimenkul, ilan ve reklâm vergilerinden elde ettiği toplam gelir 10 milyon YTL civarındadır. Sudan gelen yaklaşık 30 milyon YTL’lik bir gelirimiz oldu. Kentteki temizlik giderlerinden kısarak elde etiğimiz 5 milyon YTL, otoparklardan 2 milyon YTL, toplu taşımacılık sektöründe 11 milyon YTL zararda iken özelleştirme ile elde ettiğimiz 8 milyon YTL ve personel ve maaş giderlerinde uyguladığımız tasarruflar, bütçemizin bu denli artmasında çok etkili oldu.

Ayrıca bunların yanı sıra, belediyemizin ürettiği kendi gelir kaynaklarının da bu konuda büyük katkısı olmuştur” diye konuştu.

Ülkemizde yaşanan büyük bir haksızlığa da değinen Zeybekci, birçok ilin İller Bankası’ndan aldığı kişi başı miktarın 2,7 YTL olduğunu fakat Denizlili vatandaşlar için ödenen miktarın

1 YTL olduğunu belirtti. Bu konuyla ilgili düzeltme çalışmaları yaptıklarını söyleyen Zeybekci, Belediye Gelirler Kanunu’nda yapılacak bir takım değişiklikler yoluyla bu haksızlığın giderileceğine işaret etti.

‘Gerekirse lüks konut da yaparız’

Murat Acar’ın TOKİ’nin Denizli’deki inşaat sektörünü bitirdiği ve esnafın büyük bir bölümünün bundan dert yandığı konusundaki sorusuna cevap veren Zeybekci, yapılan tartışmaların tamamen spekülatif olduğunu savunarak, TOKİ’yle birlikte kiraların düştüğünü ve halkın büyük bir bölümünün de bu durumdan rahatsızlık duymadığına vurgu yaptı. Gayrimenkul konusunda piyasada düzenleyici bir rol oynamak istediklerini söyleyen Zeybekci, “Denizli’de, insanların kolayca oturabileceği bina ve arsa bulmanın neredeyse imkânsız olduğunun farkına vardık ve toplu konut projelerinin gidişatını hızlandırmaya karar verdik. Biz Belediye olarak, kâr elde etme amacında değiliz. Ne yazık ki Denizli’de arsa fiyatları da çok yüksek rakamlara ulaşıyor. Bizim amacımız, bina başına düşen arsa fiyatlarını ortalama 15 bin YTL’ye düşürmek. Vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gidermek için gerekirse lüks konut da yaparız. Ortada büyük bir yanlışlık var. Kentin bazı bölgelerinde bina fiyatları 200 bin YTL’ye kadar çıkıyor. Eğer talep olmasaydı bu binalar için bu yüksek rakamlar istenmezdi. Buradaki haksız rekabeti ortadan kaldırmak için, düzenleyici olarak lüks konut da üretmeye hazırız” ifadelerini kullandı.

TOKİ konutlarının sağlamlığına ilişkin süren tartışmaları da değerlendiren Başkan Nihat Zeybekci, Marmara Depremi’nin ardından bile İstanbul’daki TOKİ konutlarının ayakta kaldığını savunarak, Denizli’de yapılan konutların da son derece sağlam olduğunu ifade etti. Zeybekci, “Aktepe’de yapımına devam edilen yaklaşık 3 bin konut, son derece sağlıklı ve depreme dayanıklı olarak yapılıyor. Bunlar, her bakımdan mükemmel konutlar” dedi.

‘Kentimizde trafik değil, otopark sorunu var’

Kentimizde yaşanan trafik sorununun, aslında tamamen, yapılan park yanlışlarından kaynaklandığını belirten Başkan Zeybekci, kentimizde daha öncelerde yaşanan sıkışıklıkların tarihe karıştığını, önceden yarım saatte gidilen bir mesafenin şimdi 10 dakikada kat edildiğini sözlerine ekledi. Şehrimizde yaşanan otopark sıkıntısına değinen Zeybekci, Denizli’nin otopark konusunda geri kaldığını söyledi. Zeybekci, “Aslında otoparklarımız yetersiz değil. Asıl sorun vatandaşlarımızın, araçlarını otopark yerine yol kenarlarına park etmelerinden kaynaklanıyor. Vatandaşlarımızın bu alışkanlığı bir an önce edinmeleri gerekiyor” dedi.

Sedat Kurt’un, Denizli Belediye Meclisi, şehirdeki trafik yoğunluğuna çare bulamayınca, yol kenarlarına park eden araçları bir gelir kaynağı haline çevirme kararını ve Meclisin aldığı karara göre; Denizli’de Parkomat sistemine geçileceğini, yol kenarlarına park eden araçlardan saatlik ücret alınacağını hatırlatması üzerine Zeybekci, Parkomatların rant amaçlı olmadığını ileri sürerek vatandaşların otoparklara yönlendirilebilmesi için caydırıcı bir amaç taşıdığını belirtti. Zeybekci, Parkomatların, bunları belediye adına işletecek kişi veya kurumlara kiraya verilecek olmasının, otopark mafyasını özendireceği ve uygulamanın yasal olmadığı tartışmalarına katılmadığını da ifade etti.

‘Kemik Sızlatan’la ilgili bir haberim yok!’

DENİZLİHABER’in ‘Kemik Sızlatan Operasyonu’ adı altında günlerdir manşetinden düşürmediği, kentteki ‘Uğur Mumcu’, ‘Şehit Öğretmen Yusuf Batur’ gibi caddelerin isimlerinin değiştirilmeye çalışıldığı iddialarına yanıt veren Zeybekci, konuyla ilgili bir bilgisinin olmadığını söyledi. Uğur Mumcu’nun hiç kimseye ait olmadığını, Mumcu’nun bir anıt niteliğinde olduğunu belirten Zeybekci, onun adının verildiği bir caddenin ismini değiştirmenin, akıllarının ucundan bile geçmediğini belirtti. Zeybekci, “Mumcu’nun adının bir caddeye verilmesi bizim için bir onurdur. Ama Şehit Öğretmen Yusuf Batur konusunda bazı çekincelerim var. Yusuf Batur, saygıyla andığımız bir kişidir. Ama öğrencisi tarafından öldürülmesinden dolayı, adının sıkça anılması toplumun acı hatıralarının gün yüzüne çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden de değişmesi mantıklı olabilir. Biz şimdiye kadar sadece ‘Şeyh Bedrettin Caddesi’nin adını, ‘Müftü Ahmet Hulusi Efendi Caddesi’ olarak değiştirdik çünkü Şeyh Bedrettin’i Denizli ile pek bağdaştıramadık. Onun dışında ‘Devrim, Emek, Barış, Cumhuriyet, Halk’ gibi caddelerin isimlerinin değiştirmeyi de düşünmüyoruz” dedi. Denizli Belediyesi’nin yaptıracağı okula ‘Necip Fazıl Kısakürek İlkokulu’ adının verileceğini de ifade eden Zeybekci, Necip Fazıl Kısakürek’in Denizli’yle olan ilgisinin ne olduğu sorularını ise yanıtsız bıraktı.

Ve projeler…

Programın sonunda ise Denizli Belediyesi’nin yakın bir dönemde faaliyete geçireceği projelere değinen Zeybekci, planların büyük ölçüde tamamlandığını ve 2008’de de birçok projenin hayat geçirileceğini belirtti.

Çınar Meydanı Projesi’nde her hangi bir değişiklik olmadığını kaydeden Zeybekci, Eğitim Fakültesi’nin ikinci eğitim dönemine, Kınıklı Kampusu’nda devam edeceğini ve şu anki Belediye Binası’nın da yakın bir zamanda yıkılarak meydanın genişletileceğini söyledi.

Raylı sistemle ilgili çalışmaların da son aşamasına geldiğini söyleyen Zeybekci, “Projenin çalışmaları bitti, güzergâh belirlendi. Finansman ve araçlarla ilgili çalışmalarda büyük ölçüde tamamlanarak son aşamasına getirildi. 2009’un ilk yarısının sonlarına doğru raylı sistem, ilimizde faaliyete geçecek” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı