REKLAMI GEÇ

Otobüse binmek ne zormuş, bir sabıka kaydı eksik!

Otobüse binmek ne zormuş, bir sabıka kaydı eksik!

Denizli Belediyesi Halk Otobüsleri’nin işletmesini alan TUREX firması, otobüslerde, ‘Akıllı bilet’ sistemine geçiyor. Firma, daha önce otobüslerde kullanılan ‘Kent Kart’ları, ‘Akıllı bilet’lerle değiştirmek için kart sahiplerinden, T.C kimlik numarasından, anne kızlık soyadına varıncaya kadar bilgi istiyor. Vatandaş ise isyanda!

/ DENİZLİHABER / 7 Mayıs 2008 Çarşamba, 00:00

Denizli Belediyesi Halk Otobüsleri’nin işletmesini alan Turex firması, otobüslerde daha önce kullanılan ‘Kent kart’ları artık kullanmıyor. Bunun yerine, başka bir firmanın ürünü olan ‘Akıllı bilet’ sistemini kullanmayı tercih eden firma, ‘Kent Kart’larında, yüklemesi bulunan vatandaşları mağdur etmemek adına, kent karttaki kontörleri akıllı bilete aktarıyor, ancak bunu yaparken vatandaşların kimlik bilgilerini de istiyor.

Turex’in işlettiği halk otobüslerine binmek isteyen vatandaşlar da, Turex Denizli Özel Halk Otobüsleri başlığını taşıyan ve altında; ad, soyadı, TC kimlik numarası, telefon numarası, açık adres, anne kızlık soyadının yer aldığı bölümleri doldurup, imzasını attıktan sonra, kent kartlarındaki paraları, akıllı karta aktartıp, akıllı bilet kullanmaya başlıyor.

Vatandaşın, anne kızlık soyadına kadar varan kimlik bilgilerini forma yazdıran, üstüne bir de kimlik fotokopisi isteyen firmanın, vatandaşa imzalattığı metinde şunlar yazıyor:

“Yanıltıcı bilgi dolduran ve belge düzenleyenler hakkında gerekli hukuki işlem yapılır ve ait olduğu yıl içerisinde seyahat verilmez, Teslim etmiş olduğum kartıma ait bakiye ücretsiz olarak aldığım yeni kartıma biniş kontörü olarak yüklenmiş olup, tarafıma teslim edilmiştir.Yukarıda okuduğum şartları kabul ederek çıkabilecek her türlü sorundan ve bilgilendirmeden şahsım sorumludur”

Kimlik bilgilerini ve nüfus cüzdanı fotokopilerini, firmaya teslim etmek için Bayramyeri’nde bulunan kart dolum merkezi önünde kuyruğa giren vatandaşlar, uygulamaya tepki gösteriyor. Mustafa Turan isimli vatandaş, “Bir biniş kartı için bu kadar belge istenmesi yanlış. TC kimlik numaramızı ve anne kızlık soyadımızı istiyorlar. Bu bilgiler,bizim aleyhimize başka yerlerde de kullanılabilir” diyor.

Kimi vatandaşlar da ‘İstemedikleri bir sabıka kaydı kalmış. Onu da isteseler tam olacak’ diye tepki gösterirken, Mustafa Öselmiş de kimlik bilgilerini istemelerine bir anlam veremediğini belirterek, “Sadece halk otobüsüne binebilmek için bu kadar işlemin yapılması, kimlik bilgilerimizin alınması yanlış” diyor. Vatandaşlar, otobüslere binebilmek için mecburen, Turex tarafından verilen formu doldurduklarını ve altına imza attıklarını belirtiyorlar.

Bir süre sonra, otobüslerde akıllı kart sistemine geçeceklerini belirten Turex Hareket Amiri Güven Aydın ise vatandaşları mağdur etmemek için böyle bir uygulama yaptıklarını söylüyor. Çalıştıkları diğer şehirlerde de aynı sistemi uyguladıklarını ancak vatandaşlardan Denizli’deki gibi tepki almadıklarını belirten Aydın, “Güvenlik sebebiyle böyle bir uygulama yapıyoruz. Hiçbir para almadan, vatandaşın kent kartındaki biniş kontörlerini, akıllı karta aktarıyoruz. Vatandaşı mağdur etmemek adına yaptığımız bu uygulamada, önümüzdeki günlerde, kontör aktarımını yaptığımız halde ‘Benim kent kartımdaki kontörler, akıllı bilete aktarılmadı’ ithamı ile karşılaşmamak ve kime kart değişimi yaptığımız belirlemek için kimlik bilgilerini alıyoruz” dedi. Kent karttan ne kadarlık bir parayı, akıllı karta aktardıklarını kanıtlamak ve kimlik bilgilerini de akıllı bilet sistemine girmek zorunda olduklarını ifade eden Aydın, akıllı kartı ilk kez kullanacaklar için kimlik bilgilerini istemediklerini de söyledi. Kent kart firmasının, kişilerin kimlik bilgilerini almamakla büyük bir hata ettiğini dile getiren Aydın, “Bizim sistemimizde, kimlik bilgilerinin girilmesi mecbur. Denizli Belediyesi’nden bir eleman ve Turex’ten bir eleman, kontör aktarımını yapıyor” dedi. Denizli’de 100 binin üzerinde kent kartlı olduğunu söyleyen Aydın, kartların içinde kaç YTL’lik yükleme olduğunu bilmediklerini, bu bakiyenin bir yerde mevcut olmamasına rağmen, Turex’in kendi kasasından bu yüklemeyi yaptığını dile getirdi.

Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Gökoğlan da Turex’in, kent karttaki kontörleri, herhangi bir karşılık beklemeden, akıllı karta yüklediğini belirterek, “Bu firmanın kendi tasarrufudur, ödüyor. Kimsenin hakkının zayi olmaması için böyle bir yöntem belirledik. Akıllı kart bayilikleri hazır olduğunda, vatandaş gidip bayilikten akıllı kartını alabilecek” dedi. Turex, otobüslere öğrenci ücreti ödeyerek binenlerden de öğrenci kimlik belgesi ve

2 adet fotoğraf istiyor.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı