REKLAMI GEÇ

Şirinköylüler’e emlak vergisi şoku

Şirinköylüler’e emlak vergisi şoku

Yıllardır sahip oldukları bağ-bahçe vasfındaki arazileri, 2002 yılında kurulan Atakent Mahallesi’ne dahil edilen ve takdir komisyonu tarafından, Yenişehir’deki 5 kat imarlı arsalar dikkate alınarak, değer biçilen Şirinköylüler, 2008’in ilk ayında emlak vergisi ödemeye gittiklerinde, yüksek miktarlarda emlak vergisi ödemeleri gerektiğini öğrenince şok oldu. Vatandaşlar, geriye dönük uygulamanın düzeltilmesini için Denizli Belediyesi’ne dilekçe verdi.

/ DENİZLİHABER / 21 Mayıs 2008 Çarşamba, 00:00

Denizli Belediyesi’nin, 2002 yılında oluşturduğu Atakent Mahallesi’nde, bağ-bahçe vasfında arsası bulunan Şirinköylüler, 2008’in ilk ayında, emlak vergisi şoku ile sarsıldı.

Dört kat fazla değer

1998 yılında yapılan 18. madde uygulamasıyla verilen tapularına göre beyannamelerini veren Şirinköylüler, arsalarının Atakent Mahallesi içinde kaldığından habersiz, 2008 yılının ilk ayında, Denizli Belediyesi’ne emlak vergisini yatırmaya gittiklerinde, arsa vasıflı arazilerine, piyasa değerinden 4 kat fazla değer biçildiğini öğrendi.

Takdir komisyonunun kararı

Arsalarının Atakent Mahallesi içinde kaldığından habersiz Şirinköylüler, 1998 yılından bu yana, emlak vergilerini, kendilerine dağıtılan tapulara göre ödedi. Takdir komisyonunun, 2005 yılında, mahallenin yolun üst tarafında kalan, 5 katlı ve yüzde 40 imarlı arsaları dikkate alarak, 1500 metrekareden 7 bin metrekareye kadar olan arsa vasıflı ve yüzde 15 imarlı arazilerinin metrekaresine 300 YTL değer biçilen Şirinköylüler’den, 2006 ve 2007 yıllarının emlak vergilerini de faizleri ile birlikte, takdir komisyonunun 2005 yılında belirlediği değerden ödemeleri isteniyor.

“Yanlış düzeltilsin”

Arsa vasıflı arazilerinin metrekaresinin değerinin 80 YTL’yi geçmediğini belirten Şirinköylüler, “Metrekaresi 300 YTL’den 5 bin metrekarelik arsa vasıflı arazimizin değeri birden bire 1.5 trilyon lira oldu. Bunun emlak vergisi 6 bin YTL yapıyor. İki yıllık gecikme faizi de eklenince 12 bin YTL ödemek durumunda kalıyoruz. Arsa vasıflı arazilerimizin değeri, takdir komisyonunun belirlemesine göre, gerçek değerinden 4 kat daha fazla oldu. Bu yanlışın düzeltilmesini istiyoruz” dediler. Mantık dışı uygulamanın düzeltilmesi için Denizli Belediyesi’ne dilekçe ile başvuran Şirinköylüler, arsalarından 1998 yılında bildirdikleri değerler üzerinden emlak vergisi alınmasını ya da Atakent Mahallesi’nin yolun üst tarafındaki arsalara verilen yüzde 40 oranındaki imar durumunun dikkate alınarak, parsellerinin en büyüğü < ?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />500 metrekare olacak şekilde parsellenmesine izin verilerek yüzde 40 imar durumunun uygulanmasını istiyor. Denizli Belediyesi’ne daha önce de konuyla ilgili başvuruda bulunan ve belediyede konuyla ilgili bir toplantıya katıldıklarını söyleyen Şirinköylüler, belediyenin kendilerinden, durumu incelemek için bir hafta süre istediğini belirtti.

“Haberimiz yoktu”

Denizli Belediyesi’ne konuyla ilgili ikinci toplantıya katılmak üzere gelen Şirinköylüler, burada toplantı öncesi basın mensuplarına konuyla ilgili bilgi verdi. Şirinköylüler, yapılan değişikliklerle ilgili kendilerine bilgi verilmediğini, ancak belediye yetkileri tarafından, konunun, mahalle muhtarlığında askıya çıkarıldığını söylediler. Adreslerine, konuyla ilgili bir bilgi ulaşmadığı için bu konuda bugüne kadar bir girişim yapmadıklarını, konudan haberdar olmadıkları için de itiraz süresini kaçırdıklarını belirten emlak vergisi mağduru Şirinköylüler, “Tapularımızda hala Sırakapılar Mahallesi-Nebi Dede Mevkii yazıyor. Yanlışın düzeltilmesini, mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” dediler.

Gazeteciler dışarı çıkarıldı

Arsa sahiplerinin basın mensupları ile Encümen Salonu’nda konuştuğunu gören ve vatandaşlarla toplantı yapmak üzere salona giren Denizli Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Ünal, basın mensuplarından, bu toplantının bir basın toplantısı olmadığını belirterek, salondan dışarı çıkmalarını istedi. Arsa sahiplerinin, basın mensuplarının da kalmasını istemesi üzerine Ünal vatandaşlara, “Burada niye kalsınlar ki siz gerekli bilgiyi zaten vermişsiniz’ diye konuştu. Ünal’ın isteği üzerine, basın mensupları salondan dışarı çıktı. Henüz, Denizli Belediyesi’nden konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı