REKLAMI GEÇ

Müftü: Camilerin Patronu Benim

Müftü: Camilerin Patronu Benim

Kayalık Camisi’nde, cami derneği başkanı ile din görevlisi arasındaki çekişmenin kavgaya dönüşmesiyle başlayan, son olarak cami kapısının Japon yapıştırıcıyla kapatılması sonucu cemaatin dışarıda namaz kılmak zorunda kalmasıyla devam eden olaylara İl Müftüsü Veysel Çakı el koydu. Denizlihaber.com’a konuşan Müftü Çakı, “Camilerin patronu benim. Dernek başkanı bizim iznimiz olmadan hiçbir işe karışamaz” dedi.

Burak Coşkun / DENİZLİHABER / 24 Mart 2015 Salı, 17:08

Kayalık Camisi’ndeki tuhaf olaylar zinciri bir yıl önce başladı. Müezzin ile dernek başkanı arasında elektrik faturalarının ve cami giderlerinin yüksek olmasından dolayı yaşanan tartışmanın ardından, Müezzin Hikmet Yuvacı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na şikayet dilekçesi yazıyor. Yuvacı, dilekçesinde, koruma altındaki tarihi caminin pencerelerine ve duvarlarına izinsiz olarak mermer döşendiğini, mahfile çıkan ahşap merdivenin altlarına sıva yapıldığını bildiriyor. Bu işlem izinsiz olduğu için suç teşkil ediyor.

Aydın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu da, bu dilekçeyi değerlendirerek 30 gün içinde mermerlerin kırılması ve caminin eski haline getirilmesi kararını alıyor. Aksi taktirde sorumlular hakkında, Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulacağı ihtarı yapılıyor.

Bunun üzerine caminin eski haline getirilmesi için mermer tabakaların kırılmasına başlanıyor. Bu çalışma da caminin altını üstüne getirmeye yetiyor.

Sorun bununla da kalmıyor. Müezzin’in şikayeti üzerine mermerlerin kırılmasına sinirlenen dernek başkanı Turan Doğan, cami girişinde bulunan hadis ve ayetlerin yazıldığı tahtaya, müezzini cemaate şikayet eden, bu yaşananlardan Hikmet Yuvacı’nın sorumlu olduğunu anlatan bir yazı yazıyor. Müezzin Yuvacı’nın yazıyı silmek istemesiyle ikisi arasındaki tartışma kavgaya dönüşüyor. Başından yaralanan müezzin 2 gün rapor alarak şikayetçi oluyor.

Bu olayların yaklaşık 15 gün sonrasında dün öğle vaktinde camiye giden cemaat içeri giremiyor. İmam kapıyı açmak istiyor ancak başaramıyor. Kapının Japon yapıştırıcısı ile yapıştırıldığı, kilit deliğine de yine Japon yapıştırıcısı sürüldüğü ortaya çıkıyor. Cemaat namazı bahçede kılmak zorunda kalıyor. Aynı durum, hem ikindi, hem de akşam namazında tekrarlanıyor.

VALİ VE MÜFTÜ EL KOYDU
Bu olayların ardından valilik idari soruşturma başlattı. İl Müftüsü Veysel Çakı da, camilerin sorumlularının müftülükler olduğunu, cami derneği yönetimlerinin izinsiz çalışma yaptırma yetkileri olmadığını belirtti. “Camilerin patronu benim” diyen Müftü Çakı, şunları söyledi:
“Herkesin toplumda bir görevi vardır. Ben, Denizli Müftüsü olarak Diyanet İşleri’ne bakarım. Ben gidip Milli Eğitime bağlı okullara tadilat yapsam ya da işlerine karışsam olur mu? 633 sayılı kanuna göre, camilerin yönetimi şehirlerde merkez müftülerine aittir. Camilerin bütün sorunları bana bizzat yazılı gelir, ben de bu konuda çalışma yapar ve çözüm üretirim. Kayalık Camisi’nde yaşanan olayda, Kayalık Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin amacı şudur: Caminin boyası dökülmüşse ya da tavanı akıyorsa dernek bana yazı yazarak gelir. Ben de bizzat giderek yerinde incelerim. Boyanın renk tonunu ben seçerim, işçileri ben seçerim. Dernek yönetimi camiyi boyatamaz ya da kimseye sormadan caminin içinde iş yapamaz. Cami derneği başkanı, ‘yok efendim biz camiyi yeşile boyatacağız’ diyemez. Kayalık Camisi 100 yıllık tarihi bir camidir. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ve dolayısıyla bana bağlıdır. Dernek başkanı caminin içinde herhangi bir iş yapamaz. Hegomanya dernek başkanında olamaz. Hegomanya önce bende, sonra cami imamındadır. Cami imamlarını da ben görevlendiririm.”

DERNEK BAŞKANI HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
Cami derneklerinin sivil toplum kuruluşu olduğunu ve gönüllülük esasına göre çalıştığını belirten Çakı, “Cami derneği başkalarının görev sahalarına müdahale edemez. Biz müftülük olarak dernek başkanından şikayetçiyiz. Savcılığa bildirdik. Denizli Valimiz idari ve adli soruşturma açtı. Valimizin özel talimatı var. Dernek başkanının hiçbir işe karışmasını istemiyor. Diyanet işlerinin vakfı var. Tadilat yapılacaksa biz karşılarız” diye konuştu.

anons-1

Yorumlar

Ali   -  Bağlantı 11 Temmuz 2016, 10:02

bu dernek başkanlarını hiç teftiş eden yok bunlar istemedeği imamı camiden attırıyorlar şikayet ederek öyle saçma bir sistem..

Bayram   -  Bağlantı 6 Nisan 2015, 19:53

Ve yardımlarınızı bekliyoruz.yoksa gerçekten acıklı durumda.biz buranın en azından cami kuran kursu köy odası gibi yararlı bir şekilde kullanılmasını ve değerlendirilmesini istiyoruz.böyle harabe ve atıl dırması gerçekten çok üzücü..selam ve saygılar

Bayram   -  Bağlantı 6 Nisan 2015, 19:49

kendi gözleriyle görebilir.Bu cami tamir edilip ibadete açılması ve babamın vasiyeti yerine getirilmesi lazım.yok ibadete açılmayacaksa biz mirasçılar olarak bu atıl durumdaki yeri sahip çıkıp paylaşmayı düşünüyoruz.Sayın müftüm sizin ilgi alaka ve

Bayram   -  Bağlantı 6 Nisan 2015, 19:45

durumda.bu cami rahmetli babam tarafından dedemin evi üzerine kendi imkanları ve birkaç kişinin yardımları ile yapılmış olup yıllarca ibadete açıktı ve imam kadrosu bile vardı.caminin alt katı ise lojman olarak kullanılmıştı.merak edenler durumu gidi

Bayram   -  Bağlantı 6 Nisan 2015, 19:39

Sayın müftüm.madem camilerin sorumlusu sizsiniz..sizden şikayetim var.Yıllardır Acıpayam ilçesi Aliveren köyü Muradiye camii harabe halinde olup iç mekan çevredeki kişiler tarafından ot ve saman deposu olarak kullanılmakta bahçesi adeta işgal edilmiş

Veysel ÇAKI   -  Bağlantı 25 Mart 2015, 19:11

Benim konu ile ilgili açıklamamın hiç bir yerinde patron kelimesi kullanılmamıştır.Roportajı yapan ilgilinin yerleştırdiği bir kelime olup uygun düşmemiştir

uğur   -  Bağlantı 25 Mart 2015, 14:25

ne demek patronuyum.patronsan elini cebine at milletten camilere yardım parası toplattırma o zaman müftü bey.ne günlere kaldık camilerin patronunuda ilk kez gördük

vatandaş osman   -  Bağlantı 25 Mart 2015, 03:38

sayın il müftüm,bu olayın buralara kadar gelmesi için illaki basına mı yansıması gerekiyordu.inşallah bundan sonra bu tür olayları denetler,sivilce çıban olmadan tedavi yoluna gidersiniz….

Yasin   -  Bağlantı 24 Mart 2015, 20:38

Sayın Valim, bu dernek başkanı cami önündeki parkta çocukları oynatmayacak, hatta parkta güneşlenen insanlar ile kavga edecek kadar ileri gitmekte beis görmeyen, müftü yetkilerinin kendine Allah tarafından verildiğini sanan biridir.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı