REKLAMI GEÇ

Bu habere en çok arıcılar sevinecek

Bu habere en çok arıcılar sevinecek

Babadağ Dağı’nın eteklerinde ve yaylalarda doğal olarak yetişen kekik, Babadağ’da en şifalı çiçek balı türü olan kekik balının da hammaddesi. Kekiği hasadından önce toplayanlar ile bal üreticileri sık sık karşı karşıya gelince, Babadağ Belediyesi’de Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın desteğiyle “Kekik Balı Ormanı” kurdu.

Ferah Işık / DENİZLİHABER / 24 Mart 2017 Cuma, 10:12

Babadağ’da sayısı 600’ü bulan irili ufaklı yayla ve platolar, dağın yamaçlarındaki kayalık bölgeler zengin bitki örtüsüne sahip. Bunlardan en önemlisi ise, kekik. Babadağ’da bolca bulunan doğal kekik nedeniyle yıllardır arıcılar bölgeye akın ediyor. Geçimini kekikten sağlayan çok sayıda vatandaşta dağlardan Temmuz ayında kekik toplayınca, zaman zaman kekikçiler ile arıcılar arasında tartışmalar yaşanıyor. Zira, arıcılar arıların kekiklerin özünü alacağı zaman hasadın yapıldığını, oysa hasadın Ağustos ayı sonlarında başlaması gerektiğini belirtiyor.

BAŞKAN BAKANLIĞIN KAPASINI ÇALDI
Babadağ’da kekikçiler ile arıcılar arasındaki tartışmalar bitmek bilmeyince, Belediye Başkanı Salim Demirezen, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın kapısını çaldı, durumu anlattı. Hemen bir proje hazırlandı. Bolca doğal kekiğin bulunduğu 600 dönümlük alan Bal Ormanı ilan edildi. Kısa süre sonra ormanın çevresi tel örgülerle çevrilecek ve arıcılar kovanlarını buraya koyacak. “Bal Ormanı”nda su ve kovanlar için yaptırılan özel bölümler de olacak.

Belediye Başkanı Salim Demirezen, “Babadağ’ın kekik balı özel bir baldır ve başka yörede olmaz. Arılar, kekik hasadının erken yapılmasından dolayı kekiğin özünden yeteri kadar yararlanamıyordu. Şimdi koruma altında olacak olan bal ormanı ile hem tartışmaları en aza indirmiş olacağız hem de arıcılarımız kaliteli Bababadağ Kekik Balı’nı üretmeye devam edecek. Babadağ’da yüzlerce aile, kekik toplayarak aile ekonomilerine katkıda bulunuyor. Onlara da kekikleri toplamayın diyemiyoruz. Ancak, kekikleri Ağustos ayı sonunda toplarları daha uygundur. Böylece doğal dengede korunmuş olur. Bölgemizde kekik balının daha çok üretilip, ihracatı bile yapılabilir. Hiçbir yerin balı Babadağ kekik balının yerini tutmaz” diye konuştu.

KEKİK BALININ FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ
Arıların saf kekik otu çiçeklerinin özünü toplamasıyla ürettikleri, kekik kokulu, şeffaf, tadı buruk tatlı olan bir baldır. Kekik otu nektarlı bir bitkidir. Bileşiminde Timol bulunan uçucu bir yağa sahiptir. Bunun aroması, kokusu ve lezzeti oldukça güzeldir. Genellikle kırsal bölgelerde, yüksek rakımlı yaylalarda doğal olarak yetişir. Kekik bitkisinin çiçeklenmesi Mayıs ayından Ağustosun sonuna kadar sürer. Kekik balının enzim içeriği oldukça zengindir. Balın rengi ise, açık altın sarısı tonundadır. Ayrıca anti paraziter etkisi de bulunmaktadır. Bu içeriğindeki Timol maddesinden kaynaklanır. Soğuk algınlığını gidermesi, yaraları iyileştirmesi kekik balının bilinen özellikleri arasındadır. Doğadan elde edilen bal türleri arasında kekik balı en özellikli olanlardan biridir. Karaciğer, mide, astım ve egzama hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit, zatürre, astım, egzama, mide hastalığı olanlara özellikle tavsiye edilen bir baldır.Grip ve öksürüğün kısa sürede iyileşmesini sağlar.Mide şişkinliğini giderir. Cildin nemlenmesini sağlar, cilt hastalıklarının iyileşmesini hızlandırır. Ciltteki kaşıntıları önler, egzamanın tedavisinde destekleyici olur. İştah açıcı olduğundan, kekik balı kilo almak isteyenlerin tüketebileceği sağlıklı bir besindir. Bağırsak kurtlarını düzenli olarak kekik balı tüketilmesiyle düşürebilirsiniz. Romatizmal ağrıların dinmesini, aynı zamanda romatizmal hastalıların iyileşmesini sağlar. Akciğer, mide, göğüs üşütmesi sorunu olanlar kekik balı tüketerek bundan kurtulabilir. Kalp ağrısını gideren etkisi vardır. Baş ağrısı içinde kekik balı tüketmek faydalı olur.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı