REKLAMI GEÇ

Kocabaş’ta olaylar nasıl geliyorum dedi?

Kocabaş’ta olaylar nasıl geliyorum dedi?

Denizli’nin büyükşehir ilan edilmesinin ardından belde statüsü iptal edilerek mahalleye çevrilen Kocabaş, aslında onlarca yıldır Roman vatandaşlar ile Honazlı vatandaşların iç içe yaşadığı bir yerleşim yeri. Ancak son zamanlarda artan suç oranı, iki etnik grubu karşı karşıya getirmiş gözükse de madalyonun bir de öbür yüzü var.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 5 Ocak 2015 Pazartesi, 10:37

Kocabaş’ta yaşanan olaylar etnik bir gerilim gibi gözüküyor. Ancak bilinen şu ki, Honaz’ın yerli halkı ile Romanlar yıllardır Kocabaş’ta iç içe yaşıyor. Kocabaş, Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüştürülmeden önce 3 ayrı mahalleden oluşuyordu. Mahallelerin biri neredeyse tamamen Roman vatandaşların, diğeri ise neredeyse tamamıyla Honazlı yurttaşların ikamet ettiği yerler olmasına karşın, bu iki mahallenin ortasındaki mahallede ise Romanlar ve Honaz halkı iç içe yaşamanı sürdürüyor.

Yaklaşık 7 bin nüfusu olan Kocabaş’ta, Romanların sayısı yaklaşık 1.500. Büyük bir çoğunluğu çiftçilik, işçilik, ulaşım ve benzeri mesleklerle geçimini sağlıyor. Ama aralarında belli bir grup var ki, işte bu suça karışmış sabıkalı grup en başta Roman vatandaşların tepkisini çekiyor.

Yaşanılan olayları Denizlihaber.vom’a değerlendiren Honaz Belediye Başkanı Turgut Devecioğlu, hırsızlık, uyuşturucu gibi suçlar konusunda sabıkalı azınlık bir grubun yaşattığı sıkıntıların yıllardır Kocabaş’ta hem yerli halkı hem de Romanları ciddi anlamda huzursuz ettiğinin altını çiziyor.

anons

ÇATIŞMA ETNİK DEĞİL
Birkaç aile ve o aile fertlerinin kaldığı 10-15 haneye dikkat çeken Başkan Devecioğlu, Honaz’ın en büyük güvenlik sorunu olarak bu ailelerin yarattığı huzursuzluğu işaret ediyor. Devecioğlu, “Kocabaş’ta 1.500’e yakın Roman vatandaşımız var. Ama sorun 10-15 haneli bölgede. Kaymakam Bey ile birlikte konu hakkında bilgilendirdiğimiz hem giden Valimiz hem de gelen Valimizin talimatlarıyla büyük operasyonlar düzenlendi. Çok miktarda uyuşturucu madde ele geçirildi. Hırsızlık malları yakalandı. Yine o operasyonlar, belirttiğim 10-15 haneye gerçekleştirilen operasyonlar. Dolayısıyla olay bir etnik çatışma değildir. Suçlularla masum vatandaşlarımızın arasında yaşanan bir olaydır” dedi.

ROMAN VATANDAŞLARIN İSYANI
Bu durumdan Roman vatandaşların da rahatsızlık duyduğunu ifade eden Devecioğlu, “En başta Roman vatandaşlarımız o sabıkalı aileler karşısında isyan ediyor. Çocuklarının uyuşturucu batağına düşmesinden, isimlerinin hırsızlık ve suçla anılmasından rahatsız olan Roman vatandaşlarımız bize de bu konuda sürekli olarak dertlerini anlatıyor” diye konuştu.

anons-güvenlik-önlemleri

ÇOK BÜYÜK BİRİKİM VARDI
Hırsızlık ve uyuşturucu gibi suçları işleyen, bu konuda sabıkası bulunan söz konusu kitleye karşı bölgede uzun süredir biriken bir tepkinin olduğunu dile getiren Honaz Belediye Başkanı Devecioğlu, “Biz yerel yöneticiler olarak bu durumu yetkililerle sürekli olarak paylaştık. Operasyonlar düzenlendi. Zaman zaman o insanlara göz açtırılmadı. Ama bir türlü olayların önüne geçilmedi. Bu konuda yasalar mı yetersiz bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

anons

MOBİL KARAKOL GELİYOR
Söz konusu sıkıntılarla ilgili bir süredir İl Jandarma Komutanlı nezdinde yürüttükleri görüşmeler dahilinde kısa süre önce bölgeye bir mobil karakol kurulmasının kararlaştırıldığını da belirten Başkan Devecioğlu, “Jandarma Komutanımız bu bölgeye mobil karakol kuracaklarını söyledi. Dileriz bu karakol bölge insanının kendini daha huzurlu ve güvenli hissetmesini sağlar” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı