REKLAMI GEÇ

Kale’de gereksiz ilaç kullanımına önlem

Kale’de gereksiz ilaç kullanımına önlem

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Kale Devlet Hastanesi’nde yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının önüne geçebilmek ve hastaların bu konuda daha fazla bilinçlenmesini sağlayabilmek amacıyla ‘Akılcı İlaç Takip Birimi’ kuruldu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 30 Mart 2017 Perşembe, 10:59

Kale Devlet Hastanesi’nde geçtiğimiz yıl Mart ayında Akılcı ilaç kullanımı kapsamında; ‘Akılcı İlaç Evde, İlaç Etkin Kullanımı Ve Güvenliği Sende’ projesi başlatıldı. Bu proje kapsamında evde bakım hastaları evde ziyaret edilerek ilaçların doğru kullanılması sağlanmıştı.

Bu yıl da hastane bünyesinde ‘Akılcı İlaç Takip Birimi’ kurularak poliklinik katında bir oda tahsis edildi ve hastaneye başvuran, reçete yazılan tüm hastalarla akılcı ilaç ve antibiyotik kullanım ilkeleri doğrultusunda bire bir görüşmeler yapılmaya başlandı. Hekimler tarafından HBYS üzerinden Akılcı İlaç Takip Birimi’ne yönlendirilen hastalara reçete edilen ilaçlar; ilaç-ilaç, ilaç- besin etkileşimi açısından değerlendirildi.

Yönlendirilen hastalara kullanacağı ilaçlar ile ilgili doz, kullanım zamanı, aparat eğitimi vb. konularda bilgilendirmeler yapılıyor. Ayrıca hastalar, ilaçları temin ettikten sonra ilaçların taşınması, evde muhafazası, hazırlanması ve uygulanması konusunda bilgilendiriliyor.

“İLACI SİSTEMLİ KULLANMAK ÖNEMLİ”
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Berna Öztürk, Denizli Devlet ve Servergazi Devlet Hastanesi’nden sonra Kale Devlet Hastanesi’nde ‘Akılcı İlaç Takip Birimi’ kurulduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

“Gereksiz ve uygun olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, bazı ilaçlara karşı ciddi direnç gelişmesine, olumsuz ilaç etkileşimlerine, hastalıkların tekrarlanmasına ya da uzamasına, istenmeyen olayların görülme sıklığının ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri doğrultusunda bu sorunun önüne geçilmesi, halkta ve sağlık çalışanlarında akılcı ilaç kullanımı ile ilgili farkındalık, bilgi ve bilinç düzeyini artırarak bu yönde davranış değişikliği oluşturulmasının sağlanması amacıyla Sağlık Bakanlığımız Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından ‘Akılcı İlaç Kullanımı Programı’ yürütülüyor. Bu kapsamda biz de Birlik olarak iki büyük hastanemiz Denizli Devlet ve Servergazi Devlet Hastanelerinde ‘Akılcı İlaç Takip Birimi’ kurmuştuk. Şimdi de İlçe hastanemiz olan Kale Devlet Hastanemizde bu birimi kurarak hastaneye başvuran hastalarımızı ilaç kullanımı konusunda bilgilendirerek doğru ve etkin ilaç kullanmalarını sağlıyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı