REKLAMI GEÇ

7 günde 10 bin bez poşet dağıtıldı

7 günde 10 bin bez poşet dağıtıldı

Doğa Kendisine Geri Döneni Sever” projesi Denizli Devlet Hastanesi, Forum Çamlık Alışveriş Merkezi, Kadın ve Çevre Derneği’nin ortaklığında hayat buldu. Proje ile 7 günde 10 bin bez poşet dağıtıldı.

/ DENİZLİHABER / 14 Nisan 2010 Çarşamba, 18:15

Bu proje ile doğadan yok olması yüzlerce yıl alan plastik atıkların (naylon poşet vb…) yerinde ayrıştırılması, toplumun daha sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı ve bunun için üzerine düşen sorumlulukları benimsetme hedeflendi. Bu kapsamda, 1 hafta boyunca Forum Çamlık Alışveriş Merkezi’nde ve alışverişin çok yoğun olduğu Candoğan Parkı ve Denizli Devlet Hastanesi önünde stantlar açılmıştı. Stantlarda “Beş naylon poşet getiren her kişiye bir bez torba” verildi. Kadın ve Çevre Derneği Başkanı Dr. Nurhan Meydan Acımış, proje boyunca toplumun ambalaj atık konusundaki bilgi düzeyleri ölçmek için gönüllülere anket uygulandığını ve alışverişlerde naylon poşet yerine doğayla barışık ürünlerin kullanılması için teşvikte bulunulduğunu belirtti.

Proje ile kamuoyunda ambalaj atıklar, petrol türevi plastikler ve yol açtığı zararlar konusunda farkındalık sağladıklarını ifade eden Dr. Nurhan Meydan Acımış, aynı zamanda kamuoyunun küresel ısınma, enerji darboğazı, doğal yaşamının bozulması, petrol ürünlerinde dışa bağımlılık konusunda bilinçlendirildiğini kaydetti. Kadın ve Çevre Derneği Başkanı, Halk Sağlığı Uzmanı ve Proje Sorumlusu Dr. Nurhan Meydan Acımış yapılan anketleri ise şöyle değerlendirdi: “Anketimize 715 kişi katıldı. Yaş ortalamaları 42 olup, ankete katılanların yarısından fazlasının kadın olması dikkatimizi çekti. Üniversite eğitimli olanların daha çok katıldığı araştırmada sonuçlar projenin önemini ve doğru adım atıldığını göstermektedir. Her 100 kişiden 70’i ambalaj atıkların ayrılmasını doğru bulmaktadır. Her 100 kişiden 90’ı ise alışverişlerde bez torba kullanımı doğru bulmakta ancak yüzde 25’i kullanmaktadır. Katılımcılar alışverişlerde market ve alışveriş merkezlerinde doğaya barışık ürünlerin sunulmasını önermiştir. Bu durumda ambalaj atıkların ayrılmasında mevzuatın hükümlerinin belediyelerce sürekli bir hizmet olarak yerine getirilmesi, alışveriş merkezlerinde doğaya özdeş ürünlerin müşterilere sağlanması ve devletin alışverişlerde naylon poşet kullanımında yasal sınırlamalar getirilmesi uygundur.”

Günlük hayatta kullandığımız ürünlerin boş ambalajlarının oluşturduğu cam plastik metal, kâğıt / karton ve kompozit atıklara ambalaj atık dediğini söyleyen Acımış, “Kentlerde çöpün yaklaşık yüzde 10’luk kısmını ambalaj atıklar oluşturur. Bu atıklar her geçen gün özellikler kentlerde ve metropol alanlarda birikmekte çevreyi, doğal kaynakları, ülke ekonomisini olumsuz etkilemektedir. Çevre Orman Bakanlığı Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliğine göre ‘apartman sahipleri, site yönetimleri, okullar, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları, hastaneler, iş ve alışveriş merkezleri gibi yerlerin ambalaj atıklarını ayrı toplamak üzere hazır etmekle yükümlüdür’ hükmü vardır. Ancak mevzuatın gerekleri ülkemizde henüz yerine getirmemektedir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 13 18
21 Nisan 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Parçalı Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu