REKLAMI GEÇ

Ahilik kültürünü yaşatacaklar

Geçtiğimiz sene kurulan Ahi Sinan Esnaf, Tüccar ve Sanayiciler Yardımlaşma Derneği’nin yönetim kurulu üyeleri, yaptıkları basın toplantısında amaçlarının ahilik kültürünü yaşatmak olduğunu söyledi.

/ DENİZLİHABER / 2 Ağustos 2007 Perşembe, 00:00

Denizli’de yok olma aşamasına gelmiş olan Ahilik kültürünün yeniden hayata geçirilmesi için gerekli çalışmaların yapılması ve bu kültürün halka tanıtılması amacıyla, Ahi Sinan Caddesi esnafları, Ahi Sinan Esnaf, Tüccar ve Sanayiciler Yardımlaşma Derneği’ni (AHİYAD) kurdu. Geçen sene Aralık ayında kurulan derneğin, 55 üyesi bulunuyor. Başkanlığını Ahi Sinan Caddesi esnafından Ali Ordu’nun yaptığı dernek, Denizli’de Ahilik kültürünün yerleşmesini sağlayan Ahi Sinan’ın hayatını, yaşam tarzını ve Ahiliğe hizmetlerini araştırıp, bunları kamuoyu ile paylaşmayı amaçlıyor.

AHİYAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ordu ve Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Can ve Serdal Baysal, DGC’de derneği tanıtmak amacıyla basın toplantısı yaptı. Toplantıda, derneğin amaçları hakkında bilgi veren Dernek Başkanı Ordu, “Ahiliği tanıtmanın yanı sıra, esnaf, tüccar, sanayiciler ve serbest meslek erbabı ile ziraatçıların teşebbüslerine ve faaliyetlerine öncülük etmeyi amaçlıyoruz. Eğitim çağındaki öğrencileri ve ihtiyaç sahiplerini; her bakımdan korumak, kendilerine maddi ve manevi destek olacağız ve memleketin ekonomik ve sosyal hayatına katkıda bulunacağız. Derneğimiz esnaf, tüccar ve sanayiciler arasındaki dayanışmanın en üst seviyede olması için gerekli altyapıyı hazırlayacaktır” dedi.

Sözlükte, ‘Cömert’, ‘Kardeş’ kelimeleri ile tanımlanan ve ‘Ahilik ocağından olan kimse’ diye de nitelendirilen Ahilik hakkında da bilgi veren Ordu, “Çalışma-ahlak-bilgi üçlemesini esas alan, bireyleri meslek öğrenmeye-öğretmeye teşvik eden, milli ve manevi değerleri realiteyle bağdaştıran, bağnazlığa ve aşırılığa prim vermeyen bir öğretidir Ahilik. Toplumun tüm ihtiyaç duyduğu konulara çözüm getirmiştir. Tarih bilginleri, doğulu ve batılı gezginler, ahileri, iyi insan, iyi anne, iyi anne-baba, iyi komşu, iyi vatandaş, iyi işçi, iyi işveren ve iyi yönetici olarak tarif ederler. Üretkenlik, çalışkanlık, bilgelik, bilgiye sahip olmak için olağanüstü fedakarlık, vatanseverlik, ahlaklılık, milli ve manevi değerlere ölesiye bağlılık, Ahiliğin temel öğretileridir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı
 

Hava Durumu

DenizliSıcaklık (°C)Durum
En
Düşük
En
Yüksek
20 Nisan 2024 Cumartesi 13 18
21 Nisan 2024 Pazar 8 25Parçalı Bulutlu
22 Nisan 2024 Pazartesi 11 27Parçalı Bulutlu
23 Nisan 2024 Salı 15 34Parçalı Bulutlu
24 Nisan 2024 Çarşamba 18 34Çok Bulutlu